Skip links
алтернативи на захарта

Подсладители – алтернативи на захарта

Loading

Представяме ви подсладители, които са алтернативи на захарта.

Тези алтернативи на захарта намират широко приложение в наши дни. Ето кои са най-често използваните подсладители:

Изомалт (E ​​953)

Заместител е на захарта, произвежда се от захарно цвекло. Изомалтът има същата сладост като трапезната захар, но съдържа само около половината енергия. Употребява се за нискоенергийни десерти и напитки от всякакъв вид, както и за производство на захарни експонати и декорации

Захарин (E 954)

Подсладител, който е устойчив на топлина и замръзване.Запазва трайно своята сладост дори в кисели продукти. Захаринът има най-висока степен на сладост от всички подсладители. Употреба: много универсален, предимно смесен с други подсладители за сладки напитки, сладкиши и десерти от всякакъв вид

Цикламат (E 952)

Подсладител без вреден вкус. За да се получи по-висока сладост, цикламатът често се смесва с дизахариди в съотношение 10:1. Употребата му е в широк спектър – за течности и ястия с намалена енергийна стойност.

Аспартам (E 951)

Безцветно кристално вещество със сладък вкус. Бива открит случайно през 1965 г. от Джим Шлатер, Аспартамът има енергийна стойност, сравнима с тази на захарта, но е 200 пъти по-сладък. Следователно енергийната стойност няма значение при използване на аспартам. Този широко разпространен подсладител не е термоустойчив и се разгражда при високи температури. Употреба: за подслаждане на течности и храни, тоест, етикетът light индикира добавен аспартам.

Ацесулфам (E 950)

Топлоустойчив подсладител, който се произвежда синтетично. Сладостта на ацесулфама е 200 пъти по-висока от тази на трапезната захар. Употреба: за консервирани плодове, сладолед, желета, сладкиши, конфитюри и млечни напитки.

Сукралоза (Е 955)

Сукралозата е подсладител, който се добива от захар. Като хранителна добавка тя е с европейски номер на одобрение Е 955.Отличава се със сладост около 600 пъти повече от тази на захарта. Тъй като сукралозата се абсорбира бързо от човешкото тяло и се отделя отново в непроменена форма чрез урината, се счита, че е без калории. Отличава се с добрата си разтворимост във вода. Има много подобни вкусови свойства на захарта, но е с дълъг, сладък послевкус. За разлика от захарина, сукралозата няма горчив послевкус. И е особено полезна в комбинация с други подсладители. Използва се за производство на много продукти. Областите на приложение са, например, храни без добавена захар за диабетици, десерти или сладкиши.

Тези алтернативи на захарта задължително се отбелязват на етикетите на храните.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни