Skip links

Масла и мазнини

Пътеводител в света на гастрономията

Масла и мазнини – с подкрепата на

Става дума за основни градивни елементи на живота. Те служат на хората като складове за енергия или като защита срещу влиянието на времето. Мазнините и маслата са отлични носители на вкуса на храната ни и осигуряват на тялото ни енергия, витамини и незаменими мастни киселини. Наричани още липиди, те се съхраняват в човешкото тяло в подкожната мастна тъкан. 

Мазнините принадлежат към група съединения, наречени липиди. Става дума за органични съединения, състоящи се от глицерол и мастни киселини. Те доставят енергия на тялото във високо концентрирана форма. Освен това някои мастни киселини са необходими за регулиране на определени функции на тялото. Важно е да се знае, че мазнините са носители на мастноразтворими витамини (витамини A, D, E и K). 

Мазнините могат да бъдат разделени на две основни категории: наситени и ненаситени.

Ненаситените мазнини от своя страна се делят на мононенаситени и полиненаситени мазнини. Друг вид мазнини са трансмазнините. Тези групи са на база химичните различия в техния състав. Готвачите може да не познават химичната структура на мазнините, но трябва да бъдат информирани за характеристиките им и хранителните продукти, в които се намират. Много от тях съдържат комбинация от тези три вида мазнини: винаги обикновено единият вид преобладава.

Съдържание

В категорията

Пътеводител в света на гастрономията

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни