Skip links

Смесено хранене с намален енергиен прием

Loading

Смесено хранене с намален енергиен прием: кои са принципите при него?

Проблемът с повечето диети или хората, които ги спазват, е, че след като процесът приключи, се възвръща старото тегло и дори могат да се появят повече килограми, отколкото в началото („йо-йо ефект). Причината за този ефект е връщането към старото поведение и хранителни модели. Затлъстелите хора често не забелязват какво и колко ядат. Целта на ниско енергийните смесени хранителни режими е хората да се научат как да проектират ястия, които са възможно най-нормални и могат да се консумират дори след приключване на диетата.

Избирайки ниско енергийни храни и съзнателно хранително поведение, стереотипите на хранене се променят. А това означава само едно: намаляване на теглото в дългосрочен план  и неговото поддържане без вреда за здравето. Следователно смесеното хранене с намален енергиен прием не е ограничена във времето диета, а начин на живот, който може да допринесе за по-добро здраве.

Този принцип важи за смесено хранене с намален енергиен прием: много сурова храна, малко мазнини и животинска храна, но много плодове и зеленчуци.  Приемът на калории трябва да бъде намален поне с 2000 kJ дневно.

Кои храни са с ниска енергийна стойност?

  • Става дума за плодове и зеленчуци, по възможност сурови. Те съдържат фибри, витамини и минерали.
  • Пиенето на чаша вода или приема на порция сурова храна преди всяко хранене е препоръчително.
  • Нужни са повече пълнозърнести храни и картофи. Те също съдържат фибри, витамини, минерали и протеини с ниска енергийна стойност.

Какво не бива да се приема при смесено хранене с намален енергиен прием?

Наложително е да се ограничи приема на силно преработените и рафинирани храни със захар и брашно. Те съдържат „празни“ калории.

В същото време е добре да се избягват хранителни продукти, богати на животински протеини, тъй като те често съдържат скрити мазнини.

Кои техники за готвене са добри?

Хубаво е да се използват техники за готвене с ниско съдържание на мазнини като: задушаване, готвене на пара , скара и др.

Не бива да се прекалява със солта, защото тя увеличава нуждата от течности. Високата консумация на сол може да увреди бъбреците. За овкусяване вместо сол помагат билки и подправки. Пиенето на достатъчно течности предотвратява чувството на глад и стимулира метаболизма.

Съзнателен избор на режим за хранене – това е решението!

Човек трябва да е наясно какво всъщност яде, какви съставки има в  храната и колко калории съдържа. Най-добре е да се води добре поддържан дневник за храната в продължение на няколко седмици.

Промяната в хранителните навици трябва да е бавен процес, така че тялото и психиката да свикнат с промените.

По-малките порции от любимо ястие е отлична първа стъпка. Препълнената  чиния не е добро решение. Ограничението на мазнините също дава ефект. А темпът на хранене трябва да е умерен.

Красиво подредената  маса с хубаво декорирани ястия в компанията на приятни за хора е позитивна опция за здравословен хранителен режим.

По-малко храна, но редовно в определени часове: това дава гарантирано добри резултата при отслабване. Мобилен телефон, телевизия – не са препоръчителни при хранене, нужна е концентрация върху храната.

Последен съвет:  преяждането с храна поради стрес и нервно напрежение издава слабост в характера. Приемът на големи количества алкохол с храната – също.

А пък изкушението да се похапват снаксове  и сладкиши вечер на дивана пред телевизора наистина има ужасен резултат върху фигурата и здравето като цяло.

Време е да вземете правилно решение – изберете смесено хранене с намален енергиен прием.

Бъдете здрави!

Всички публикации са обект на авторско право и могат да бъдат публикувани от други сайтове и медии само с писменото съгласие на Chef & Gastro.

 

3.33/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни