Skip links
Стевия и сукралоза

Стевия и сукралоза

Loading

Тази статия има за цел да проследи каква е разликата между стевия и сукралоза, включително как се използват.

Стевия и сукралоза са популярни подсладители, които много хора използват като алтернативи на захарта.

Защо?

  • Те са със сладък вкус, без да прибавят добавени калории или да влияят на нивата на кръвната захар.
  • И двете се продават като самостоятелни продукти и присъстват като съставки в много безкалорични, леки и диетични продукти.

Какво е сукралоза (Splenda)?

Тя съществува от 1998 г. и е най-често срещаният нискокалоричен подсладител на основата на сукралоза.Фигурира като Е955. Сукралозата е вид несмилаема изкуствена захар, която се създава химически чрез заместване на някои атоми в захарта с хлор. Тя се предлага в прахообразна, гранулирана и течна форма заедно с други изкуствени подсладители и обикновена захар в ресторантите.

Мнозина я предпочитат пред други изкуствени подсладители, тъй като няма горчив послевкус. В интеренет има доста противоречиви мнения за този вид подсладител.

Стевия – особености.

Една алтернатива на Е955 е стевия, която е естествено получен, без калории подсладител. Стевията се получава от листата на растението стевия, които се събират, изсушават и се накисват в гореща вода. След това листата се обработват и продават под формата на прах, течност или суха форма. Високо пречистените екстракти от стевия съдържат много гликозиди, съединенията, които придават сладостта на продукта.

Стевия също се продава в смеси. Те са силно обработени и произведени с рафиниран екстракт от стевия, наречен ребаудиозид А. Добавени са и други подсладители като малтодекстрин и еритритол. Популярните смеси от стевия включват Truvia и Stevia in the Raw.

Има приложение в кулинарията при приготвянето на различни сладкарски изделия.

Сравнение на хранителните стойности на двата подсладителя!

Стевия е нулевокалоричен подсладител, но сукролозата съдържа някои калории. Според Министерството на земеделието на САЩ (USDA), подсладители като Splenda могат да бъдат етикетирани като „без калории“, ако съдържат 5 калории или по-малко на порция.

Една порция стевия е 5 капки (0,2 мл) течност или 1 чаена лъжичка (0,5 грама) прах.

Сухата сукралоза в една порция съдържа 1 грам (1 ml), докато течната  е1/16 чаена лъжичка (0,25 ml).

Освен това и двете не предлагат някаква хранителна стойност.

Разлики между стевия и сукралоза.

Двата продукта са широко използвани подсладители, които имат някои значителни разлики.

  • Е955 е много по-сладък от стевия.
  • Те  подслаждат храни и напитки в различна степен.
  • Стевията е приблизително 200 пъти по-сладка от захарта и получава сладостта си от естествените съединения в растението стевия, наречени стевиолови гликозиди.
  • Междувременно изкуственият подсладител е 450–650 пъти по-сладък от захарта. По този начин е необходимо по-малко количество Splenda, за да достигнете предпочитаното ниво на сладост.

Приложенията им се различават.

Стевията често се използва в течна форма и се добавя към напитки, десерти, супи или сосове за салати.

Сукралозата е опасна при печене и действа най-добре за подслаждане на напитки и храни, които не изискват термична обработка.

Ако Ви харесва изчерпателната информация за тези два подсладителя, споделете статията с бутоните по-долу в социалните мрежи.

4/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни