Skip links
Уреди за топлинна обработка

Уреди за топлинна обработка

Loading

Видове уреди за топлинна обработка, които намират приложение в професионалната кухня

Уредите за топлинна обработка на продуктите са задължителни за всяко заведение за хранене. В процеса на  топлинна обработка хранителните вещества се трансформират и добиват нови вкусове. Така хранителните продукти са годни за консумация.

Класически уреди за термична обработка на храните.

  • Става дума за печки и котлони; могат да бъдат: газови, индукционни, електрически и инфрачервени. За професионалната кухня се ползват устройства с голям капацитет.
  • Скарите, гриловете и плочите за печене също намират широко приложение при топлинната обработка на храната. При тях има голямо разнообразие. Ползват се не само електрически, газови и комбинирани, но дори такива, които се загряват с вулканични камъни. На тези уреди се приготвя месо, риба, зеленчуци, гъби и др. Съвременните уреди за топлинна обработка са в широк диапазон.
  • Фритюрниците спадат към по-новите уреди за термично приготвяне на храна. Те се ползват за обработка на голямо количество храни като: пържени картофи, понички, зеленчуци, риба, пилешки крилца и др. Предлаганите  професионални фритюрници работят на ток, газ или са индукционни.
  • Бен Мари е уред, който работи на принципа на водната баня за съхранение на храна при определена температура. На пазара се предлагат газови и електрически модели с различен капацитет.

Уреди, характерни за източната и италианската кухня.

  • В арабската кухня се използват уреди за приготвяне на гирос и дюнер. В този смисъл класическото европейско  оборудване за кухни не върши работа. 
  • Уок е дълбок, сферичен тиган, който е изработен от чугун или стомана. При приготвяне на храни в него се запазват повечето полезни свойства на обработваните продукти, например, витамините и минералите. 
  • Уредите за варене на паста служат най-вече за  приготвяне на тестени изделия. С тяхна помощ има по-висока автоматизация на работа в кухнята, защото те са с по-голям капацитет и висока степен на мощност.

Уреди, използвани в авангардната кухня.

  • Става дума за Су Вид,(стик или циркулатор) с който се постига бавно готвене на вакуумирани продукти при ниски температури. За Су-вид – повече четете ТУК.
  • А мултикукърът се оказва рентабилно решение за заведенията за хранене. това реално е цялостна система за готвене, С неговото използване се постига голяма икономия на време в процеса на готвене..

Специализирани уреди за топлинна обработка.

  • Те включват голяма гама устройствма и с тях готвачите могат да направят, например, палачинки, варени яйца и др. По тази причина на пазара се предлагат устройства като: тостери, машина за пуканки, гофретници, уред за варене на яйца, на ориз и други. В случая всеки уред е тясно специализиран за топлинната обработка на конкретен продукт.

Уреди, които се ползват на открито.

  • В тази категория спадат градинските грилове, плочи и барбекюта. те са различни като форма и капацитет. Могат да работят на ток, газ или се ползват дървени въглища. Те са предпочитани за заведения за хранене на  открито. Най-често в тях се предлагат  пържоли, кюфтета, кебапчета, суджуци и зеленчуци на скара. Грил баровете в последните години са доста популярни.

И ако Ви е допаднала тази статия, време е Вашите приятели също да я прочетат. Споделете я с бутоните по-долу.

3/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни