Хайвер от морски таралеж

Хайвер от морски таралеж

Хайвер от морски таралеж – как се добива и използва в кулинарията?

Нека първо опишем морския таралеж (Echinoidea). Това е животно от семейство иглокожи – тези животни са над 950 вида. Става дума за овално или кръгло същество, напълно покрито с игли и доста плътна черупка. Именно иглите помагат на морския таралеж да се движи по морското дъно в търсене на храна и в същото време плаши враговете, които се опитват да атакуват.

Когато навлезе в етапа на зряла възраст, таралежът спира да старее и остава в едно състояние доста дълго време. Най-често морският таралеж умира от хищници или рани, но не и от старост. Тези животни се размножават чрез хайвер, който започват да хвърлят през юни-август. Едновременно женската може да снесе до милион яйца. Морските таралежи се срещат в Тихия океан и в Средиземно море, където се ловят от местни рибари.

Хранителен състав и съхранение.

Защо хайверът от морски таралеж е толкова полезен? Източник е на голям брой ценни микроелементи: магнезий, йод, калций и други), мазнини, аминокиселини и витамини. Именно като ядат хайвер от морски таралеж, японците удължават живота си. Между другото, в Япония се нарича uni. Този продукт дори е свързан с един празник в Япония – Денят на дълголетието. Именно в хайвера на това морско животно има вещества, които освен полезни хранителни свойства, имат и лечебен ефект за човека. Този хайвер е богат на: витамини от група В; ретинол и токоферол; калций и магнезий.

Деликатесът може да се включи по подходящ начин в менюто на ресторанта или да се използва за лечение. Тъй като морските дарове се развалят достатъчно бързо, има различни начини за съхранението на този вид хайвер. Нарушенията на правилата за приготвяне или съхранение могат да развалят продукта и да го направят опасен за употреба. Ето защо трябва внимателно да подхождате при съхранението на хайвер от морски таралеж.

Кулинарна употреба и вкус на хайвер от морски таралеж.

Морските таралежи се използват за храна от миналия век. Именно в Япония жителите оценяват полезността на продукта и способността да удължат жизнения цикъл на човек. Ценителите използват хайвера на това животно, млякото, месото, както и течността, която е вътре в черупката.
Колко атрактивен е хайверът от морски таралеж? Вкусът му е доста специфичен, не всеки ще го хареса. Японските гастрономи консумират морски таралежи по особен начин. Първо, като отворят черупката, те изпиват течността в кухината. След това изяждат целия хайвер, без да добавят никакви подправки или сосове. Именно това използване се счита за правилно и помага на тялото да се справи с болестите и да не остарява. Хайверът се консумира без добавяне на сосове и подправки. Този начин на използване на морския таралеж за храна е полезен за хората. Той може да се добавя към фини спагети, суши, както и към парченца хляб.

Вижге още: Сайтан

Лечебни свойства.

Хайверът от морски таралеж има лечебните свойства на суперхрана. При редовната му употреба възстановява функционирането на хормоналната система. Поради факта, че морските таралежи се хранят с планктон и водорасли, те съдържат много йод, който нормализира ендокринната система. Както и вещества, които помагат за възстановяване на баланса на естрогени и прогестини. Така може по-лесно вената да забременее. Хайверът от морски таралеж помага и в борбата с рака, като предотвратява растежа на раковите клетки в тялото.

Мъжете са по-податливи на заболявания на сърдечно-съдовата система – този рядък морски хайвер стимулира кръвообразуващите процеси. Съответно, е идеален за профилактика на инсулти и атеросклероза.

Любопитно.

При изучаване на морските таралежи е установено, че е невъзможно да се определи тяхната възраст. Само по размер може да се различи млад таралеж от стар. Това означава, че хайверът от морски таралеж може да забави процеса на стареене на организма и да го очисти от токсините.

2.5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Прочетете също:
Менемен (Яйца по турски с домати и чушки)

Менемен (Яйца по турски с домати и чушки) – да си оближете пръстите. Менемен е [...]

Сушени домати, мариновани в зехтин

Предлагаме ви лесна рецепта за приготвяне на сушени домати, мариновани в зехтин. Изсушените на фурна [...]

Осмоза: същност и приложение при храните

Осмоза – какво представлява и как се прилага при храните? „Без осмоза животът на Земята [...]

Мизенплас (Mise en place) – тайната на готвачите

Мизенплас (Mise en place) – ето няколко полезни неща, които трябва да знаете за тази [...]

2 Comments

Видове картофи и приложение в кухнята

От статията ще научите какви видове картофи има и как се използват в кухнята Картофът [...]

1 Comment

Ресторант с молекулярна кухня

Ресторант с молекулярна кухня – как да го организираме? Молекулярната кухня все още е нискоконкурентна [...]

Българска традиционна великденска трапеза

Традиционната българска великденска трапеза се отличава с богатия си вкус, аромат и символика. През годините [...]

Как се изготвя меню за ресторант

Как правилно се изготвя меню за ресторант? CHEF & GASTRO е проект, който има за [...]

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[]