Skip links
Цьолиакия

Цьолиакия – особености на заболяването

Loading

Цьолиакия е автоимунно заболяване, което причинява малабсорбция на хранителни вещества при хората.

Те трябва да избягват да ядат храни, съдържащи глутен, протеинов компонент, намиращ се в пшеницата и различни зърнени храни като ечемик, ръж, овес, булгур, малц и сейтан (защото е направен от глутен). За да бъдем точни, глутенът не се намира в зърнените култури или брашното, а се образува, когато се добави вода за приготвяне на тестото. Следователно продуктите, получени от тази смес, са опасни за страдащите от тази алергия.

Цьолиакия не е алергия, а автоимунно заболяване, при което имунната система на пациента, която трябва да защитава тялото му, вместо това започва да го атакува. Сред всички хранителни алергии или набор от нежелани реакции, които се причиняват в организма при поглъщане на определени храни, цьолиакията е най-разпространената в света, особено на Запад.

Istituto Superiore della Sanità я определя като „силен имунен отговор от алергичен тип към глутеновия протеин, открит в много зърнени храни и пшеницата“. Според настоящите оценки цьолиакията засяга 1 на 100 души независимо от възрастта, като заболеваемостта сред населението по света непрекъснато нараства.

Симптоми на цьолиакията.

Болестта може да се прояви само с леки смущения, но в повечето случаи най-очевидната реакция е възпалителният тип, локализиран в тънките черва, които отговарят за усвояването на хранителните вещества. Следователно могат да се появят тези симптоми:

 • главоболие,
 • подут корем,
 • запек,
 • раздразнителност,
 • безсъние,
 • хронична умора,
 • болки в ставите,
 • петна по зъбния емайл,
 • дерматит
 • диария,
 • анемия,
 • отслабване,
  забавяне на растежа на децата, затова цьолиакията отдавна се смята за типична детска болест.

Само глутенът ли е причина за тази болест?

Цьолиакията се счита за генетично заболяване и този комплекс от гени (HLA-DQ2 и HLA-DQ8) е характерен за хората, които страдат от това заболяване. Но не винаги тяхното присъствие в генетичната структура на човека е предпоставка за развитието на заболяването, а просто предразположение. Всъщност молекулите, участващи в механизмите, отговорни за увреждането на червата при пациенти с цьолиакия, се задвижват от стрес.

Това означава, че въпреки че има генетично предразположение и комбинация от фактори на околната среда, както и определени ендогенни и екзогенни взаимодействия, самото усвояване на глутен може да не е достатъчно, за да причини болестта. Тя има тенденция да се проявява само в стресови ситуации и инфекциозни състояния, които все още не са точно определени.

Въпреки че това може да изглежда странно на пръв поглед, болестта не се дължи само на хранителни фактори. Понякога е причинена от определени условия на околната среда (както и други непоносимост и алергии) или генетично предразположение. Съвсем наскоро беше научно доказано, че цьолиакията се появява и в резултат на силен емоционален или физически стрес. При хора с цьолиакия глутенът се разглежда като “враг” на имунната система и това кара лигавиците в червата да не успеят да го усвоят.

Лечение – как се провежда?

За съжаление, понастоящем няма лек за цьолиакията. Единственият начин да не се влошат симптомите е като не се приема глутен за цял живот. Диетата позволява на увредените чревни тъкани да се възстановят и да нормализират дисбалансите, причинени от цьолиакия. Но само тези, които наистина страдат от тази алергия, трябва да контролират какво ядат и да избягват глутена.
За да определите дали страдате от глутенова непоносимост, има специални тестове. Те са 2 и с тях ще разберете дали имате това състояние: правят се кръвни изследвания и биопсия на червата. Без тяхното прилагане е невъзможно да се диагностицира цьолиакия.

 

2.5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

 1. Спелта - CHEF & GASTRO
  Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни