Skip links
Черен хайвер

Черен хайвер

Loading

Може би всеки е чувал, но малко хора са опитвали истински черен хайвер.

Той е специално, скъпо ястие, поради което в заведения от висок клас, дегустацията и сервирането му се представя като красив ритуал, който може да се сравни с появата на кралска личност. Безспорно хайверът е най-луксозната и изключителна храна, позната на човечеството. Неговата етимология се корени в персийската дума khag-avar. Има източници, които сочат турската дума khavyar Тя се появява на английски език през 1591. Година.

Персите са първата група хора, които консумират редовно яйцата на есетровите риби. Те вярвали, че този деликатес подобрява физическата сила и издръжливост на тези, които го ядат. Известно е също, че древните гърци са внасяли хайвер от днешните територии на Крим в Южна Украйна. Дори тогава е бил луксозен артикул, запазен за елита. Римляните също приписвали лечебни и лечебни свойства на хайвера. Папа Юлий II е обожавал хайвера от есетрови риби. Негова е заслугата за въвеждането на тази храна в кралските церемонии в цяла Европа, придавайки й ранг на изключителност и превъзходство.

Има няколко вида черен хайвер.

Хайверът винаги е бил деликатес и много дефицитен продукт. Традиционно така нареченият черен хайвер се получава от основните видове есетрови риби: белуга, есетра и звездна есетра.

  • Хайверът Oscietra, произведен от руска есетра, има тъмен цвят на яйцата, от маслинен до светлокафяв. Този хайвер се отличава с деликатен орехов вкус с дълбок и мек послевкус.
  • Хайверът Baerii е не по-малко ценен в цял свят. Baerii се прави от сибирска есетра. Има ароматен „копринен“ вкус, последван от изискан пикантен послевкус.
  • Хайверът Sevruga се извлича от средно голяма есетра Acipenser stellatus. Този вид хайвер има платинен оттенък и богат вкус с деликатен плодов аромат.
  • Хайверът Beluga се счита за най-редкия и скъп вид хайвер. Извлича се от есетра Huso huso. Големите яйца в светлосиви тонове имат деликатен вкус и кремообразен аромат с лек лешников вкус.

Черният хайвер има много строги правила за съхранение.

Когато се купува такъв скъп и деликатен продукт, трябва да се обърне голямо внимание на това как ще де съхранява, така че хайверът не само да не се влоши, но и случайно да не загуби всичките си магически свойства. За да се запази вкуса му, е необходимо да се създадат специални условия за съхраняване. Оптималното място  е долното отделение на хладилника с температура от -2 до +2 С. Преди да се отвори, се оставя няколко минути на стайна температура. При продължителен контакт с въздуха яйцата могат да станат воднисти и да загубят своята еластичност. Затова е препоръчително да не се оставя хайверът в буркана за повече от 2-3 дни.

Дегустация на черен хайвер.

Подобно на най-добрите вина, важно е да се опита хайвера преди сервиране. Поставят се няколко яйца от външната страна на ръката между палеца и показалеца. Топлината на кожата помага да се разкриете напълно цялата гама от неговия  вкус. Висококачественият хайвер няма да остави никаква миризма върху кожата.  В устата се притиска притиснете хайвера към небцето с език.

За сервиране на хайвер най-подходящи са съдове от стъкло или седеф. Металните прибори трябва да се избягват, тъй като те изкривяват деликатния вкус на черния хайвер. За черния хайвер се препоръчва шампанско, бургундско шабли или шардоне. И, разбира се, водка.

При избора на меню е по-добре да се ползват ястия, които няма да доминират в деликатния вкус на хайвера.

Ето и най-скъпият хайвер в света, който не е черен.

Най-скъпият хайвер е изключителният сорт, наречен Almas, което на руски означава „диамант“, а цената му е почти колкото тази на скъпоценния камък. А в САЩ е известен и като „златен хайвер“. Понастоящем, когато есетрата е застрашена от изчезване, белият хайвер се е превърнал в рядък деликатес, изключителен и оскъден. Този сорт идва от есетра албинос белуга, която живее в Каспийско море, главно в незамърсените райони близо до Иран. Въпреки че тази риба обикновено живее повече от 100 години, в дивата природа са останали много малко от албиносите. Окадва се, че липсата на меланин е генетично заболяване, което засяга само няколко представители на вида. Това обяснява защо техните яйца са се превърнали в най-сложната и скъпа храна в света. Белите яйца се получават от екземпляри на повече от 100 години. С напредването на възрастта на есетрата яйцата им са по-гладки, ароматни и вкусни с по-гъбеста текстура. Ясно е защо цената на белия хайвер е почти толкова висока, колкото и на скъпоценния камък диамант. В света се добива не повече от десет килограма бял хайвер годишно.

 

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни