Skip links

Черен чесън

Loading

Черен чесън – какво представлявя, как се използва и приложение в кухнята

Черният чесън е вид чесън (Allium sativum), който е претърпял процес на ферментация, при температура от 60 до 70 градуса по Целзий. Така захарите се трансформират в млечна киселина. По време на процеса на ферментация той придобива отчетливо черен цвят. Цветът му е резултат от реакцията на Майлард, а не е следстие на ферментацията. Текстурата и вкусът на чесъна също се променят. Той става по-мек и по-сладък от обикновения суров чесън. За да се постигне добър резултат при приготвянето му се изисква постоянна температура, влажност и сравнително дълго време. Именно поради тези причина приготвянето му не е съвсем просто.

Черен чесън (Black Garlic) – какъв е произходът му?

Макар черният чесън да изглежда като нещо ново, той съществува и се използва от векове.  Произходът му не е ясен, но се приготвя в Азия много преди да стане известен в Европа.  Една от причините за популярността му е, че черният чесън, подобно на пресния суров чесън, има антиоксиданти и други ключови микро елементи, минерали и витамини, които могат да помогнат за подобряване на човешкото здраве.

Как се използва в кухнята?

Черният чесън e ценен предимно за изключителния си вкус който няма много общо с обикновения чесън. 1ой предлага сладко-кисели нюанси на  балсамов оцет и сушени сливи. Консистенцията е мека, почти желеобразна. Можете да използвате черния чесън по най-различни начини:

  • Той се съчетава добре ястия от паста и ориз, ястия с месо и риба, но също така и различни салати.
  • Черният чесън може да се използва за овкусяване и ароматизиране на топли и студени сосове, винегрети, ароматизирани масла, картофени смеси и много други.
  • Подходящ е и за маринати.
  • Благодарение на необичайния си външен вид може да се използва и за декорация.

Голямото му предимство е,че в сравнение с пресният чесън не води до лош дъх и няма остър вкус. Поради деликатният си и леко притъпен вкус, трябва да се използва значително по-голямо количество от него в сравнение с белия чесън, за да се постигне подобно ниво на интензивност. Освен това, той не може да се използва вместо бял чесън.

Как се съхранява?

Съхранява се на стайна температура в добре затворени и уплътнени съдове, които се намират далече от продукти,които могат да се повлияят от неговият аромат. Чесънът може да бъде разделен  на отделните му скилидки (не отстранявайте обелката) и да се съхранява във фризера в херметична опаковка най-малко 1 година.

В допълнение към всички добри аспекти,  недостатък на черния чесън е в неговия екобаланс: той, идва най-вече от Южна Испания, понякога дори от Китай или Корея – въпреки че чесън се отглежда и в България. Поради дългите транспортни маршрути, би било добре да се ползват регионални доставчици, ако е възможно.

Ползите за здравето.

Докато черният чесън има по-малко от активното съединение алицин, отколкото пресния суров аналог, той може да се похвали с по-високи концентрации на много хранителни вещества, антиоксиданти и други полезни съединения.  Тези по-високи концентрации може да са поне отчасти отговорни за многото ползи за здравето, които черният чесън осигурява. В сравнение с чесъна в нормална форма, черният  има някои предимства: Той е по-лесно смилаем за човешкият организъм, може да се използва по много начини, не причинява лош дъх и освен това има голяма здравословен потенциал.

Това са най-известните му здравословни ползи:

  • Контролира кръвната захар,
  • Защитава сърцето,
  • Служи за превенция при рак,
  • Засилва процесите в мозъка,
  • Повишава имунитета,
  • Подобрява здравето на черния дроб.

Споделете тази статия, ако Ви е допаднал, в социалните мрежи.

4.44/5 (9)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни