Skip links
Еноки (Enoki): вкусната гъба, която лекува

Еноки (Enoki): вкусната гъба, която лекува

Loading

Еноки (Enoki) са изключително полезни гъби и още се наричат Зимна припънка или Зимненка

Фактът, че Еноки са известни още като зимни или снежни гъби, се дължи на устойчивостта им на замръзване. Те растат дори и при по-ниски температури от есента до пролетта. Нежните бели гъби, с дългите си кадифени дръжки и малки главички, имат сладък, мек вкус. Отглеждат се в Азия и Европа. Тези гъби се събират и продават на малки клъстери.

В древносттта лечителите са ползвали такива сушени гъби за целебни настойки.

Но Enoki реално намира широко приложение в кулинарията и се отглежда по изкуствен начин върху дървета, а в наши дни с новите технологии: направо в пластмасови бутилки на тъмно място.

Употреба на Еноки

Гъбите Enoki магат да се използват, например, в салати, като сурови компоненти. За целта: отделете леко гъбите от общото им стебло и внимателно ги подсушете. Отрежете корените. Стъблото и така наречената чашка могат да се използват изцяло. В кухнята тези гъби се използва за супи или паста.

Срок на годност – съхранение

Когато се съхраняват в хладилника, гъбите Enoki издържат до една седмица.

Хранителни стойности за 100 грама:

Забележка: Най-добре е да се добавят гъбите към ястията в края – тогава вкусът остава напълно запазен. Еноки гъбите подобряват процесите при храносмилане. Освен това са с ниска калоричност,  което ги прави подходящи продукти за диетично хранене. Белтъчините в продукта идеално заместват месото, а това е ценно за вегетарианците. Така че могат да се ползват при изготвянето на вегетариански менюта.

Други приложения

Този вид гъби са с широко приложение както в кулинарията, така и в козметиката, и за медицински цели. По последни изследвания с нея се правят опити за лечение на рак. това се дължи на веществото фламулин, което има антираков ефект.

Добре е да се консумират Enoki и от хора, подложени на стрес и силна умора, защото те са богати на витамини от група В.

 

 

 

Снимка:trueffel.at

4/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Куорн (Quorn) - производство и състав - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни