Skip links

Въглехидрати

Пътеводител в света на гастрономията

Въглехидрати

Това са съединения, състоящи се от въглеродни, водородни и кислородни атоми, които са свързани заедно във вериги с различна дължина. Въглехидратите са две основни групи: бързи и бавни.

  • Бързите въглехидрати (глюкоза, фруктоза, захароза) се намират в големи количества в сладкиши, печени изделия и др. Тялото ги разгражда моментално и веднага получава необходимата енергия, но за кратко време. След 30-40 минути усещането за ситост се заменя с глад.
  • Сложните или бавни въглехидрати (скорбяла, фибри) се намират в пълнозърнестите зърнени храни, бобовите растения, зеленчуците и млечните продукти. Тялото ги разгражда на по-прости поне два часа. Така енергията в тялото се доставя дозирано и равномерно, давайки  ситост през цялото това време.

Въглехидратите са най-важният източник на енергия за тялото. Мазнините и протеините също дават енергия, но тялото първо използва въглехидратите. Ако няма налични въглехидрати, тялото започва да изгаря мазнини. Въпреки това, ако мазнините изгарят без въглехидрати, се произвеждат токсични съединения, наречени кетонови тела.

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни