Skip links

Гуакамоле

Пътеводител в света на гастрономията

авокадо гуакамоле

Гуакамоле

Гуакамоле е дип или разядка за мазане на базата на авокадо. Обикновено се приготвя от авокадо и сок от лайм, след което се подправя със сол и кориандър. То често съдържа домати и лук.

Има много рецепти за приготвяне на гуакамоле. Те са различават за отделните райони с това какви съставки и подправки се използват, а също така и по степента на нарязване. Авокадото е основен продукт в рецептата за гуакамоле. Другите съставки, които могат да се добавят са: сок от лайм, домати, различни видове чушки, лук зелен или червен, пресен кориандър, чесън и др.

Историята на гуакамолето датира от империята на ацтеките в Централна Америка през 1500 г. Авокадото било любим плод в района и тe обичали техния „ahuaca-mulli“ или смес от авокадо. Думата гуакамоле  е свързана с ацтекската дума за авокадо – Ahuacatl и думата  molli  която означава сос. Испанците също харесали това ястие, но не можели да произнесат името правилно. Гуакамолето включвала авокадо, домати и чили, но с течение на годините испанците започват да добавят свои собствени съставки, като лук, кориандър и сок от лайм. С течение на времето испанското произношение променя и името на това ястие на гуакамоле. Испанците имат обаче проблеми с отглеждането на авокадо в Испания, оставяйки гуакамолето популярна чисто мексиканска храна в Америка. Днес продажбите на авокадо непрекъснато се увеличават, защото е здравословно и вкусно, но отглеждането му е изключително екологично нецелесъобразно. По принцип гуакамолето се сервира традиционно с царевичен чипс (tortilla chips),  но тъй като представлява вид разядка или дип може да се поднесе и с всякакъв друг вид солени бисквити, чипс, брускети или обикновен хляб.  Гуакамолето може да е допълнителен дип-сос към други мексикански ястия например Чили кон карне.


Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни