Skip links
Street Food - същност и специфика

Street Food – същност и специфика

Loading

В превод означава улична храна, която много хора по света харесват. Защо всички изведнъж в последните години са толкова единодушно влюбени в уличната храна?
Нека да разберем.
Първоначално Street Food е непретенциозна улична храна, която всеки може да си купи на път за работа, за да се храни бързо и да се наслади на нейния вкус. Тя преди всичко е за градски формат на живот, защото отговаря на непрекъснатия му забързан ритъм.
Но тази нова тенденция има и друга важна характеристика: във всеки град уличната храна е специална и отразява част от културата, по-конкретно е свързана с националната кухня.
Например, флорентинското лампредото – Lampredotto. Това е питка с много вкусен пълнеж с основна съставка trippa или шкембе. По-рано се е смятало за храна на бедните, но днес е почти най-желаният вариант за обяд за всеки турист.
В Израел уличната храна е любимият на всички фалафел, в Гърция навсякъде предлагат пита с пиле, пържени картофи, салата и гръцки сос дзадзики, а в Истанбул – всеки иска да опита кебап или дюнер.

Туризъм и улична храна.

Тази тенденция се отразява забележимо в туризма: ако по-рано пътуващите са избирали скъпи ресторанти, за да опитат местни деликатеси, сега все повече хора искат да опитат това, което местните хора ядат всеки  ден. Това показва и културата на страните много по-реално и оставя, разбира се, спомени. Почти във всеки град, където и да се намирате, днес можете да намерите фестивал на уличната храна, където е възможно да опитате улична храна от цял ​​свят.

Освен вкусна и задоволителна, уличната храна може да бъде и красива, и запомняща се визуална история. Особено интересна е азиатската улична храна за европейците и американците. Тя е пикантна, ярка и доста евтина. Този регион е издигнал в култ Street Food, така че улиците на градовете в Китай, Тайланд, Корея и други азиатски страни са пълни с малки сергии или колички. Характерната особеност е голямото количество подправки за тайландска и индийска храна, както и не може да се забрави вкуса на корейските и китайските храни.

Улична храна в Европа.

В Европа са характерни такова храни под формата на пържени картофи и хамбургери. Те са широко разпространени в европейската част на континента. Специалните и уникални опции включват, например, херинга в Холандия. Приготвянето на хот-дог и бургери с професионално оборудване позволява да се изведe уличната храна на ново ниво. Днес тя е собствена култура, превръщайки уличните продавачи в САЩ, Корея и Европа в компании за милиони долари. Уличната храна е начин на живот, след като опитате, няма да можете да се откажете от нея. Това е видно и от интереса към световните фестивали за улична храна в големите градове по света.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни