Skip links
ТОП храни за превенция на атеросклероза

ТОП храни за превенция на атеросклероза

Loading

Кои храни могат да помогнат за предотвратяване на атеросклероа?

Атеросклероза е основна основна причина за сърдечни заболявания. Тя възниква, когато мастните натрупвания се отлагат по стените на артериите. Това е рисково състояние. Реално е налице стесняване на артериите и се намалява притока на кръв към сърцето и други части на тялото.
Атеросклерозата е основна основна причина за сърдечни заболявания.

Ето най-добрите храни, които могат да помогнат за предотвратяване на запушване на артериите.

1. Плодове

Става дума за боровинки, ягоди, малини и къпини. Те са пълни с фибри, витамини, минерали и растителни съединения. Богати са на  флавоноидни антиоксиданти, за които е известно, че спомагат за укрепване на здравето на сърцето. Изследванията също така показват, че яденето на плодове значително намалява рисковите фактори за атеросклероза, включително повишен LDL холестерол, кръвно налягане и нива на кръвната захар.

2. Фасул

Фасулът е богат на фибри и е добре известен със своите ползи за здравето на сърцето. Яденето на боб е отличен начин за контрол нивата на холестерола, като по този начин се снижава риска от запушване на артериите.

3. Риба

Рибата е заредена с всички основни хранителни вещества, включително Омега-3 мазнини. Приемът на богата на мазна риба може да помогне за намаляване на риска от атеросклероза.

4. Домати

Те съдържат растителни съединения, които могат да бъдат особено полезни за намаляване на развитието на атеросклероа. Става дума за  ликопен, който може да има впечатляващи ползи за здравето. Интересното е, че комбинирането на варени домати със зехтин може да предложи най-голямата защита срещу запушени артерии.

5. Лук

Лукът е част от рода Allium и носи ползи за здравето. Изследванията показват, че диета, богата на лук, може да защити артериите. Лукът съдържа серни съединения, които според учените могат да помогнат за  пропускливостта на кръвоносните съдове.

6. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са вкусни и са бомба от витамини, минерали и антиоксиданти, включително флавоноиди. Оказва се, че консумацията на цитрусови плодове е свързана с намален риск от сърдечни заболявания и инсулт – две състояния, свързани с атеросклероза.

7. Ленено семе

Лененото семе е със здравословни мазнини, витамини и минерали, включително калций и магнезий. Освен че са много хранителни, те могат да помогнат за предотвратяване на атеросклероза.

8. Цвекло

Цвеклото е богат източник на нитрати, които тялото на човека превръща в азотен оксид, сигнална молекула, която играе много важни роли в организма.

Изследванията също така установяват връзка между приема на нитрати с храната и намаления риск от атеросклероза.

Споделете тази информация в социалните мрежи.

5/5 (1)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни