Skip links
Видове зелени салати

Видове зелени салати

Loading

Koи са основните видове зелени салати?

Всички видове зелени салати са много полезни и могат да се намерят в магазините. Същите се сервират в ресторантите, приготвени по различни начини.

Маруля

Марулята има удължена, леко главообразна форма и здрави, хрупкави, предимно наситенозелени листа с изразени жилки. Вътрешните, нежни листа са особенно подходящи за хрупкава пролетна салата. Фино нарязаната шифонада от маруля с репички и яйца е типична великденска салата.

Салата дъбов лист

Салатата от дъбови листа не образува плътни глави, а по-скоро отворени листни розетки. Деликатните листа са светло до тъмнозелени на цвят, стават червеникавокафяви към ръба на листата. Тази салата има леко тръпчив вкус на лешник и се съчетава добре с гъби, пушена риба и авокадо.

Салата Айсберг

Тя образува кръгли, дебели, затворени глави с прави, силно оребрени листа, които са млечнозелени на цвят. Хрупкави са и имат свеж и орехов вкус. Когато се съхранява на хладно място, салатата Айсберг може да се съхранява дълго време. Никога не нарязвайте предварително, защото има опастност от ензимно покафеняване.

Зимна маслена глава

Отделните листа при нея са близки едно до друг като силно разширена пъпка, за да образуват гъста глава. Този вид салата дължи своя освежаващ вкус на съдържанието на лимонена и ябълчна киселина. Срещат се различни сортове от жълто-зелена до зелена до атрактивна червено-кафява салата, отглеждана на открито от май до октомври. Сортовете на открито са по-издръжливи и за предпочитане пред оранжерийната салата.  Листата трябва да се откъсват, а не да се режат, защото мястото на срезът бързо потъмнява.

Лоло

Това е сборният термин за видовете марули от този вид, които се предлагат на пазара. Тези растенията са високи до 20 сантиметра, имат отворен хабитус, къдрави кафяви, зелени, жълти или червеникави листа и тръпчив, мек вкус. Закупувайте само за дневна употреба. Тази маруля има малка фира. Сортове: Lollo rossa, Lollo verde и Lollo bionda

Глухарче

Глухарчетата имат зелени или светложълти назъбени листа и са богати на витамини и минерали. Сортове: зелено и избелено глухарче с плътни розетки. Глухарчетата са сред най-ранните местни пролетни салати. Пазарувайте само за дневна употреба.

Салата Валериана

В зависимост от сорта, листата на тази салата са широки или тесни, кръгли или заострени, по-малки или по-големи. Предлага се в различни нюанси на зелено и е известна като маруля с миши уши или рапунцел. Парниковите салати от този сорт имат деликатни листа, а тези, които са отглеждани на открито, са по-жилави. Съхранявайте я винаги разпръсната върху плоска повърхност.

Рукола

Благодарение на голямото количество синапено масло, което съдържа, руколата има много интензивен, остър и леко лют вкус. Най-вече това се отнася за така наречената градинска рукола. Дивата рукола пък има по-интензивен вкус и може да бъде разпозната по особено тесните, тъмнозелени листа. Листата на тази салата се използват като салати, гарнитура а също и в топли ястия.

Ендивия

От видовете зелени салати особено място заема Ендивия (Cichorium endivia/). Гладката ендивия има широки, силни, тъмнозелени листа отвън и нежни жълти листни розетки отвътре. Външните листа на къдравата ендивия( Фризе) са тесни и ситно назъбени, вътрешните са светложълти. И двата сорта имат леко горчив вкус.  За разлика от къдравата ендивия, гладката ендивия има дълъг срок на годност. Тя е по-малко податлива на замръзване и може да издържа на студено, влажно време и може да замени марулята през зимните месеци.

Кресон

Градинският кресон има свеж, леко остър вкус. Кълновете му са по-тесни котиледони и има леко пикантен вкус когато е суров. Вкусът му се доближава до този на горчицата и репичките. Кресонът е богат на витамини и минерали.  Той трябва да се почисти добре преди употреба. Можете сами да отглеждате градински кресон по всяко време.

fresh green cress on the white background

Цикория

Тази салата се отглежда практически на тъмно. Когато няма светлина, от корена на цикорията се развива яйцевидната, заострена, жълтеникаво-бяла шишарка. Чрез кръстосването на италианската Cicorino rosso и цикория са се получили и различни червени сортове. Цикорията е много чувствителна към светлина и затова трябва да се съхранява на хладно и тъмно място. Съдържанието на горчивина може да се намали, ако сърцевината се изреже на един до два сантиметра над точката на разлистване. Цикорията е подходяща за салата – практически без отпадъци.

Каталония

Каталония също спада в богатата група на различните видове зелени салати. Тя е зеленчук, подобен на глухарче, с тъмнозелени листа и характерен горчив вкус. Каталуния има съвсем кратък срок на годност. Само нежните сърцевидни листа са подходящи за салати, цялото растение може да се приготви като зеленчук и да се използва за гарнитура.

 

 

Чикорино Росо (Червена цикория)

Cicorino rosso е плътна цикория с лилаво-червени листа, позната в търговската мрежа също като Palla rosa. Има затворени глави с размер на юмрук, с бели листни жилки. Други видове цикория са:

  • Тревизо: удължени, конусовидни или заоблени глави с отворена розетка от листа.
  • Grumolo verde: зеленолистна розетка цикория.
  • Кастелфранко: листа от слонова кост с розово-лилави петна.

Всички сортове Cicorino трябва да се съхраняват на хладно. След като отстраните листата от кочана, може да ги нарежете на ивици или откъснете на парчета с размер на хапка.

За различните видове зелени салати се предлагат интересни и разнообразни рецепти, които може да откриете на нашия сайт.

 

4.4/5 (10)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни