Skip links

Съхраняват ли се домати в хладилник?

Loading

Защо не трябва да съхраняваме домати в хладилник?

Домати, съхранявани под 12 градуса по Целзий, губят аромата и вкуса си. Тоест, те, реално за 1-2 дена все още успяват да запазят вкуса си. Обаче тези, които са прекарали повече от 3 дни на студено, показват драстично намалено равнище на летливи съединения. Това са веществата, свързани с аромата и вкуса. В някои случаи количеството на тези съставки спада до 65 процента.

Запомнете това!

Съхранението на домати от хладилника на стайна температура не помога по никакъв начин за връщането на летливите вещества до нормални нива. При тестове дегустатори са установили, че охладените домати са  по-безвкусни от онези, които са съхранявани при температура около 12 градуса.

Всъщност леко охладените домати са приятни на вкус!  Ясно е, че ако се държат в хладилника – губят своите полезни качества.

Домат – знаете ли това за него?

Доматът (Solanum lycopersicum cv.) е една от най-важните зеленчукови култури и се консумира широко в целия свят. Той е добър източник на фолат, калий и витамини А, С и Е, както и ликопен и фенолни съединения. Има достатъчно доказателства, които показват, че консумацията на домати ие с положителна роля в предотвратяване на човешки заболявания, като сърдечно-съдови и хронични дегенеративни болести и свързана с възрастта макулна дегенерация. Изследване в Япония установява, че яденето на домати и производни от тях продукти два до шест пъти седмично намалява риска от депресия с 46% в сравнение с консумацията им по-рядко от веднъж на седмица.

Ето най-важните полезни качества на вкусните домати:

 • Съдържат всички четири основни картеноида.

Четирите основни картеноида – алфа и бета каротен, лутеин и ликопен, са достатъчно полезни и сами по себе си, но заедно са с още по-мощни качества. Освен това, нивото на ликопен, който има най-силни антиоксиданти от всички картеноиди, е изключително високо.

В допълнение към бета каротена, който работи като витамин А в тялото, доматите съдържат и витамин Е и витамин С. Всички те са с ценни качества в борбата срещу оксидативния стрес и вредното влияние на свободните радикали.

  • Доматите са ценен източник на калий,  който повечето хора не си набавят достатъчно, а е важен, защото се грижи за сърцето, храносмилането и мускулите. Един средно голям домат ни набавя 9% от дневната доза, а с чаша доматен сок получаваме цели 534 мг калий.
  • Доматите са по-полезни в комбинация с мазнини. Това означава, че когато се консумират заедно с източници на полезни мазнини като авокадо или зехтин, организмът абсорбира от 2 до 15 пъти повече от картеноидните фитохимикали. Това е установено от изследване на Щатския университет в Охайо.
  • Ципата им е най-полезна. Тя реално е с най-високо съдържание на картеноиди, и почти всички флавоноли, така че за максимални ползи, не ги белете.
  • Те помагат в борбата с депресията.
  • Могат ли доматите да носят вреда за човека?

   Въпреки тези ценни характеристики, доматът е климактеричен плод, така че съдържанието на нитрити може да се увеличи по време на съхранение, което води до някои неблагоприятни за здравето проблеми след консумацията му. В сравнение с листните зеленчуци, концентрацията на NO2− в доматите обикновено е твърде ниска, за да бъде проблем за здравето на възрастните. Въпреки това, като се вземе предвид широкомащабното прилагане на азотни торове в Китай (отчитащи >30% от общото количество в света и надвишаващо комбинираното използване както в Северна Америка, така и в Европейския съюз през 2009 г.), има нарастваща заплаха от нитрати и натрупване на нитрити в растителни храни.

   Доматът може нормално да се съхранява на местен открит пазар или в кухнята. Реално неговият геном е секвениран и затова е подходящ растителен модел за изследване на молекулярния механизъм, свързан с натрупването на NO2.

   Нитритът има неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве.

  • Първо, нитритът може да повиши съдържанието на метхемоглобин, като реагира с хемоглобина, трансформира двувалентното желязо в състояние на фери и след това спира или намалява оксигенацията на кръвта. Това опасно заболяване, което се нарича метхемоглобинемия, е често срещано при бебетата в наши дни.
  • Второ, нитритите могат също да генерират реактивни азотни видове (RNS), включително азотен оксид (NO) и пероксинитритен анион (ONOO−), както при животни, така и при растения. Те могат да се считат за един от най-важните човешки диетични канцерогенни фактори.
   5/5 (3)

   Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

 1. Пиролиза и поелиране: 2 важни топлинни процеса - Chef and Gastro
  Permalink
 2. Су-вид: същност и особености - Chef and Gastro
  Permalink
 3. Авокадо (Persea americana) готова - CHEF & GASTRO
  Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни