Съхраняват ли се домати в хладилник?

Защо не трябва да съхраняваме домати в хладилник?

Домати, съхранявани под 12 градуса по Целзий, губят аромата и вкуса си. Тоест, те, реално за 1-2 дена все още успяват да запазят вкуса си. Обаче тези, които са прекарали повече от 3 дни на студено, показват драстично намалено равнище на летливи съединения. Това са веществата, свързани с аромата и вкуса. В някои случаи количеството на тези съставки спада до 65 процента.

Запомнете това!

Съхранението на домати от хладилника на стайна температура не помога по никакъв начин за връщането на летливите вещества до нормални нива. При тестове дегустатори са установили, че охладените домати са  по-безвкусни от онези, които са съхранявани при температура около 12 градуса.

Всъщност леко охладените домати са приятни на вкус!  Ясно е, че ако се държат в хладилника – губят своите полезни качества.

Ето най-важните полезни качества на вкусните домати:

  • Съдържат всички четири основни картеноида.

Четирите основни картеноида – алфа и бета каротен, лутеин и ликопен, са достатъчно полезни и сами по себе си, но заедно са с още по-мощни качества. Освен това, нивото на ликопен, който има най-силни антиоксиданти от всички картеноиди, е изключително високо.

  • Осигуряват и трите най-мощни антиоксиданти.

В допълнение към бета каротена, който работи като витамин А в тялото, доматите съдържат и витамин Е и витамин С – всички те са с ценни качества в борбата срещу оксидативния стрес и вредното влияние на свободните радикали.

  • Доматите са ценен източник на калий,  който повечето хора не си набавят достатъчно, а е важен, защото се грижи за сърцето, храносмилането и мускулите.

Един средно голям домат ни набавя 9% от дневната доза, а с чаша доматен сок получаваме цели 534 мг калий.

  • Доматите са по-полезни в комбинация с мазнини. Това означава, че когато се консумират заедно с източници на полезни мазнини като авокадо или зехтин, организмът абсорбира от 2 до 15 пъти повече от картеноидните фитохимикали, установява изследване на Щатския университет в Охайо.
  • Ципата им е най-полезна. Тя реално е с най-високо съдържание на картеноиди, и почти всички флавоноли, така че за максимални ползи, не ги белете.
  • Те помагат в борбата с депресията.

Изследване в Япония установява, че яденето на домати и производни от тях продукти два до шест пъти седмично намалява риска от депресия с 46% в сравнение с консумацията им по-рядко от веднъж на седмица.

Всички публикации са обект на авторско право и могат да бъдат публикувани от други сайтове и медии само с писменото съгласие на Chef & Gastro.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Прочетете също:

3 мнения за “Съхраняват ли се домати в хладилник?

  1. Връзка към: Пиролиза и поелиране: 2 важни топлинни процеса - Chef and Gastro

  2. Връзка към: Су-вид: същност и особености - Chef and Gastro

  3. Връзка към: Авокадо (Persea americana) готова - CHEF & GASTRO

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нямате право да копирате това съдържание.

[]