Skip links

Зелен боб: скромна, но полезна храна за човека

Loading

Зелен боб – знаете ли колко е полезен за човека?

Скромният на вид зелен боб е със леко сладък вкус и се консумира с удоволствие от хората по цял свят. Става дума за хранителен продукт, който е богат на витамини, минерали, фибри и протеини.  Научете повече за 9-те ползи за здравето от приема на зеления боб, които са научно установени:

Това е храна с много ценни хранителни вещества

За сравнително малкия си размер зелените зърна са с невероятно количество хранителни вещества.
По-специално, те са богати на растителни протеини, фолиева киселина и няколко други витамини и минерали. Те също са с разтворими фибри, които могат да подпомогнат храносмилането и да понижат нивата на холестерола. Една чаша (170 грама) варен зелен боб  е със187 калории

Намалява бобът симптоми при болест на Паркинсон

Зеленият боб е богат на леводопа (L-допа), съединение, което тялото  превръща в невротрансмитера допамин.
Болестта на Паркинсон причинява смъртта на мозъчните клетки, произвеждащи допамин, което води до тремор, проблеми с двигателната функция и затруднено ходене. Тези симптоми обикновено се лекуват с лекарства, съдържащи L-допа.
Ето защо, яденето на зелен боб може да помогне при симптомите на болестта на Паркинсон, въпреки че изследванията са ограничени.

Елиминира проблеми в плода при оформяне на ембриона

Зелениятбоб е с доста фолиева киселина, хранително вещество, което подпомага здравословното развитие на плода.
Фолиевата киселина е важна за създаване на клетки и органи. Бъдещата майка се нуждае от допълнителен прием на тази киселина  от храни и добавки, за да намали риска от дефекти на нервната тръба или проблеми с развитието на мозъка и гръбначния мозък на бебето.

Засилва имунитета – това е супер добре

Редовният прием на зелен боб може да засили имунната система.
По-специално, бобчетата са богати на съединения, които могат да повишат антиоксидантната активност. Антиоксидантите са от решаващо значение за имунната защита на тялото, тъй като те се борят със свободните радикали, които могат да доведат до увреждане на клетките и болести.

Редовната консумация на този боб укрепва здравето на костите

Той е богата на манган и мед – две хранителни вещества, които могат да предотвратят загубата на костна тъкан. Тяхната точна роля в здравето на костите е неясна, но проучвания при плъхове показват, че дефицитът на манган и мед може да доведе до намаляване на образуването на кости и повишаване на екскрецията на калций

Намалява неприятните симптоми при анемия

Храненето с богатия на желязо зелен боб може да помогне при симптоми на анемия.
Желязото е необходимо за производството на хемоглобин, протеин, който позволява на нашите червени кръвни клетки да пренасят кислород през тялото. Недостигът на желязо може да доведе до анемия, характеризираща се с умора, слабост, замайване и задух. Редовният прием на зелен боб и други богати на желязо растителни храни може да повиши нивата на желязото в кръвта и да подобри симптомите на анемия. Запомнете – този боб съдържа форма на желязото, която се абсорбира по-добре с витамин С от храни като цитрусови плодове или чушки.

Снижава високото кръвно налягане

Този боб е богат на хранителни вещества, които могат да подобрят здравето на сърцето.
По-специално те съдържат магнезий и калий, които отпускат кръвоносните съдове и могат да предотвратят високо кръвно налягане.
Няколко проучвания показват, че диетичният подход към спиране на хипертонията (DASH) Диета, модел на хранене, който препоръчва храни с високо съдържание на калий и магнезий, спомага за намаляване на високото кръвно налягане

Зеленият боб е идеален продукт за отслабване

Една порция такъв боб осигурява 13 грама протеин и 9 грама фибри – само 187 калории.
Диета, богата на протеини и фибри, може да подобри усещането за ситост, което води до по-нисък калориен прием и загуба на тегло.

Научете и за ползите за здравето от картофите в статията ТУК.

При висок холестерол помага зелен боб

По-голямата част от фибрите в боба са разтворими и понижават нивата на холестерола. Този вид фибри фибри стимулират здравословните движения на червата. Те абсорбират водата в червата, образуват гелообразна субстанция и омекотяват изпражненията. Всъщност, няколко проучвания показват, че разтворимите фибри могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта както при здрави възрастни, така и при хора с повишени нива.

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Храни, полезни за чревната микрофлора - Chef and Gastro
    Permalink
  2. Фибри и хранене: важни моменти - Chef and Gastro %
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни