Skip links
киш Лорен

Историята на киш Лорен

Loading

Историята на киш Лорен или откъде идва и как се променя?

Kакво ще кажете за Киш Лорен (Quiche Lorraine)? А за неговата история?
Кишът е нещо, което всеки може да приготви. Неговото предимство, е че ви позволява да използвате всичко, което имате под ръка в хладилника или килера. Ако искате да станете fancy, можете да го направите със собствено тесто.
В най-основния си вид кишът е тесто. Има многобройни вариации, но най-известният е киш Лорен. Това е първият киш, за който американците научават, благодарение на Джулия Чайлд. Той е и най-популярният.

Историята на киш Лорен – истината не е ясна, но е вкусна.

Този специалитет идва от региона Лотарингия във Франция. Елзас и Лотарингия се намират на границата между Франция и Германия. Те са както френски, така и немски територии. Quiche lorraine, е най-известният специалитет на Лотарингия. Той е претърпял развитие като много други ястия с дълга традиция. Първоначално се е приготвял с тесто за хляб и едва по-късно се е наложила основата от ронливо маслено тесто, често използвана днес. Според хората от Лотарингия настъргано сирене и лук нямат място в техния киш Лорен.
Историята на киш, ястието, което смятаме за типично френско, всъщност не точно такава. Тъй като ястието е с немски произход. Думата „киш“ идва от немската дума kuchen, което означава торта. По този начин кишът е вид солена  торта, а Лотарингия е доста ново име за регион, който при германско управление се е наричал Кралство Лотринген. Но това не е всичко. В Италия има рецепти от 13-ти век, които включват яйца и сметана, изпечени в тестена кора. В английската колекция от рецепти от 14-ти век, The Forme of Cury, има рецепта като тази с неапетитното име Crustardes of flesh.

Класическата рецепта и вариации на тема киш.

Рецептата за киш Лорен изисква само задушаване на бекона, разбиване на яйцата и сметаната и след това изливането на гореспоменатите върху тестото в тава за печене. Et voila!
Винаги е възможно да използвате нетрадиционни съставки.
  • Изненадайте вашите гости с пикантен киш от риба тон, с люти чушки, които се допълват от мека сладка царевица.
  • Или комбинирайте сладко и солено,  например круша и рокфор.
  • Може да съчетаете щедростта на морето със съкровищата на земята, създайте  киш от сьомга и артишок със сирене гауда и хрян.
  • И защо не опитате да направите вегетариански киш от манголд със сирене рикота и кедрови ядки.

Практически съвети.

Вариациите са много и са свързани с историята на киш Лорен.
Най-очевидният начин да придадете свой собствен облик на киш Лорен е да добавите различни съставки към пълнежа.
  • Броколи или лук – дават приятен контрапункт на цвета към рецептата.
  • Подсладете сместа си с карамелизиран лук или добавете малко мащерка.
  • Направете своя пълнеж за киша от фета, тиквички, мента, кедрови ядки и чесън (въпреки че с тези съставки  би било трудно да го наречем киш Лирен).
5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни