Skip links
Канела (Zimt, cinnamon )

Канела

Loading

Днес ще дадем полезна информация за ароматната подправка канела.

Канела се добива от кората на вечнозелено дърво от семейство Лаврови. Подправката канела има ароматен сладък вкус с нотка на горчивина.

Коя е родината на канелата?

Дървото расте в страни като Китай, Цейлон и Малабарското крайбрежие на Индия. Самата подправка е била популярна в Древен Египет, Древен Рим и Индия. Арабите и индийците са били основните доставчици на подправки, в това число и на канела, за всички страни по света.

Приготвянето на подправката става по следният начин.

В процеса на получаването на канелата, кората се отрязва от младите издънки на дървото. Интересно е, че издънките, от които се изрязва, трябва да са на възраст поне една година. Кората трябва да е с дебелина не повече от 0,5 мм, а външният й слой се отстранява. Получените ленти се навиват и изсушават, като всяка може да достигне дължина около метър. За продажба и общо ползване дългите навити “свитъци” се нарязват на парчета с дължина приблизително 5-10 cm.

Видове канела – ето повече за тях!

Известни са няколко вида kanela. Най-разпространени са цейлонска канела (Cinnamomum zeylanicum) и касия (Cinnamomum cassia), които се различават по дебелината и цвета на кората, както и по химичните си състав. Другите видове са виетнамска (Cinnamomum loureirii) и индонезийска (Cinnamomum burmannii).

Характеристики на подправката!

Вкусът и ароматът на канелата идват от съдържащите се в нея ароматни масла, количеството им може да бъде от 0,5% до 1%. Маслата могат да се различават по мирис и вкус, в зависимост от района, където се отглежда канеленото дърво. Цейлон е признат за най-доброто място за отглеждане на канеленото дърво.

 • Най-добрият вид е цейлонската канела, която има деликатен сладникав, леко остър, стягащ вкус.
 • Канелата не може да се нарече нискокалоричен продукт, калорийното й съдържание е 247 ккал. На 100 грама. Също така  в нея има 3,99 г протеин, 1,24 г мазнини и 24,5 г въглехидрати.
 • Подправката съдържа следните микро- и макроелементи: витамини, А, С, Е, В3, В6, В9, калций, магнезий, калий, фосфор, желязо, цинк и селен.

Кулинарното приложение на подправката е многостранно!

Ароматът и вкусът на канелата се съчетават добре с круши и ябълки, шоколад и кафе. Тя често служи за ароматизиране на напитки и храни, при приготвянето на маринати, печени продукти, десерти с извара, плодове и зеленчуци, птици, месо, особено агнешко и свинско месо.

Задължително се добавя 10 минути преди края на готвенето, тогава вкусът и ароматът на подправката ще бъдат оптимално наситени. Трябва също да се знае, че след продължителна топлинна обработка канелата има склонност да има горчив вкус.

И ето нещо повече в тази насока.

 • Канелата се използва по различни начини в различни части на света – в Русия е обичайно да се готвят млечни супи и палачинки, зърнени храни и дори желирана риба с канела.
 • В страните от Кавказ канелата се използва за марината за месни ястия, както и за дресинг за зеленчуци и бобови култури; тя също се добавя към супи и пилаф.
 • А пък в Австрия влиза в състава на много десерти.
 • А и колкото и странно да е, дори се ползва в технологията за приготвяне на някои бири, да не говорим за десерти и кафе! Известните тарталети от Бордо не биха били същите без тази ароматна подправка.

В магазините се продава на навити ленти и на прах.

Свикнали сме да виждаме смляна канела в кутийки или в пликчета по рафтовете на магазините. По-рядко е под формата на тънки пръчки със светлокафяв цвят. Дебелината им е не повече от 1 мм.

Ползи за здравето на човека!

Тя е много полезна за здравето и особено за поддържане на нивото на кръвната захар в кръвта.п. При редовната й консумация метаболизмът на човека се нормализира и процесът на стареене се забавя. Също така участва активно в транспорта на кислород до кръвта.

Ако обичате аромата на канела – споделете статията с бутоните  по-долу!

4/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

 1. Меденки и джиднджифилови курабийки - Chef and Gastro
  Permalink
 2. Греяно вино (Glühwein) - Chef and Gastro
  Permalink
 3. Шафран: най-скъпата подправка в света - CHEF & GASTRO
  Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни