Skip links
картофена салата с бекон

Картофена салата – как се е появила

Loading

Картофена салата – научете нейната интересна история.

Днес много хора по света са фенове на вкусната картофена салата. Но пък тя има доста дълга история. Да се върнем назад в миналото.

Дивият картоф произхожда от Андите в Южна Америка. Хората във високите планини са отглеждали картофи преди повече от 7000 години. Много преди появата на инките и дори преди шумерите в Месопотамия.

Франсиско Писаро и неговите конкистадори пристигат през 1526 г. на територията на съвременно Перу и тогава за първи път консумират вкусните картофи. Испанците вземат този клубен със себе си. Скоро се появяват картофените салати, приготвени от варени картофи с пикантен оцет или вино с добавка на олио и сол. Французите добавят дижонска горчица към салатите и може би първи слагат и майонеза.

Най-ранното пълно описание на картофа е направено през 1597 г. от английския ботаник Джон Джерард. Той споменава използването на картофите като съставка при приготвянето на салати. Това се счита за едно от първите писмени сведения за използването на картофи в салати. В Елизабетинската Англия картофите са се печели в пепел и се консумирали с олио, оцет и черен пипер или „подправяни по някакъв друг начин, измислен от някой, умел в готвенето“ [С нарастващата роля на картофите като важен хранителен продукт, а картофената салата се разпространява в Европа (особено в немскоговорящите страни и региони с влияние на немската култура). И така по-късно превзема света, където често се нарича „немска салата“.

Но това не е всичко – Германия е тази, която се води за родина на картофената салата.

Първите картофени лехи в Северна Америка са засадени от шотландско-ирландски заселници през 1719 г. в Лондондери, Ню Хемпшир. Но по принцип на германците се приписва изобретяването на картофената салата. Наречена Kartoffelsalat, тя все още е популярна в Германия, но рецептата и е различна от познатата на повечето американци. Особено в южна Германия ястието включва телешки бульон за овкусяване на картофите и бял или ябълков оцет с малко горчица, но без майонеза.

Има огромен брой рецепти за картофена салата – в германски провинции те могат да се различават значително. И така, известни са: баварски, швабски, баденски, франконски и хесенски варианти.

За картофените салати обикновено се използват картофи с ниско съдържание на нишесте (като Kipfler или млади картофи). Червените картофи също могат да се използват. В магазините в Средния Запад в САЩ има “германска” картофена салата, подправена с оцет, както и по-разпространената версия с майонеза.

А ние ви предлагаме тази рецепта за картофена салата с бекон – вижте ТУК.

Как се сервира?

Картофената салата е популярна гарнитура към много ястия. Често се сервира с колбаси или пържоли, както и с пържена риба. Тя не трябва да се поднася студена. Това е класическа гарнитура към виенския шницел. Традиционно присъства на трапезата за Коледа и Нова година като постно ястие. Салатата също е един от кулинарните атрибути на Октоберфест.

 

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни