Skip links
Кисело зеле

Кисело зеле – модерната пробиотична храна

Loading

Кисело зеле –  любимo на всички българи през зимния сезон

Кисело зеле – как се получава?

Киселото зеле е хранителен продукт, получен при млечнокисела ферментация. Не само у нас, но и в други европейски и азиатски държави, той се счита за национален продукт. Киселото зеле намира приложение в салати и гарнитури, полезно е за здравето, помага за нормализиране на чревната микрофлора и следователно за коригиране на храносмилането.

Какъв е процесът на превръщане на прясното в кисело зеле?

Според начина на приготвяне киселото зеле се разделя на следните видове: настъргано, накълцано и цели зелки. Всеки вид се приготвя по специални рецепти. Но винаги се добавя сол. Сместа се поставя в бъчви или бидони, покрива се със слой чист плат и се притиска с тежест, така че течността да се появи на повърхността. След няколко дни (в зависимост от температурата – 2-7 дни) ферментацията завършва и зелето се оставя на студено, за да се избегне прекомерно окисляване.

Млечнокиселите бактерии, винаги присъстващи на повърхността на прясното зеле, ферментират захарите от зелевия сок и образуват млечна киселина, която предотвратява развитието на плесени.

Ето най-лесната рецепта!

Класическата рецепта (за вместимост 10 литра) е следната: 9 кг зеле, 1 кг моркови, 170-200 грама морска сол. Всички ситно нарязани зеленчуци и плодове (ябълки, моркови, цвекло, чушки и др.) могат да се добавят към зелето (преди осоляването му). Крайният продукт е около 9 кг след ферментацията. При стайна температура (18-20 градуса) ферментационният процес продължава около 7-10 дни. Зелето накрая не е меко, не е лепкаво, не е сиво.

Използване в кулинарията.

Киселото зеле е самодостатъчно ястие само по себе си, но може да се използва за приготвяне на много вкусни ястия, от салати до ароматни пайове и рула.

Използва се за готвене на ястия като капама в зелев лист, борш, сарми със зеле, гювеч с кисело зеле и зелева супа.

Хранителен състав на киселото зеле.

Американският учен Л. Брег има цяло изследване за „удивителните лечебни и подобряващи здравето качества“ на киселото зеле. Той предполага, че то е една от първите витаминни храни, които моряците са ползвали на дълги пътувания. Във всеки случай, капитан Джеймс Кук, който открива Хавайските острови, приписва успеха на своето пътешествие… на киселото зеле – дневната доза от него спасила моряците от скорбут.

  • Подобно на други сушени, осолени и мариновани плодове и зеленчуци, киселото зеле запазва всичките си витамини и минерали. То е богат склад на витамините А, В и С. Солта и млечната киселина имат консервиращ ефект, като млечната киселина също придава и характерната миризма на фермениралия продукт, близка до миризмата на киселите ябълки.
  • И най-важното – киселото зеле е естествен пробиотик, то е полезно за стомашната флора. По този начин способства за силен имунитет през зимните месеци.

Киселото зеле е полезно и за хората, които имат проблеми с теглото си и искат да отслабнат. То дават ситост за дълго време. Тартроновата киселина в него пречи на превръщането на захарта и другите въглехидрати в мазнини.

Има ли противопоказания киселото зеле?

Навсякъде може да се прочете, че това е много полезна храна, но всъщност това зеле е противопоказно при пациенти с язва на стомаха и дванадесетопръстника.

4.58/5 (12)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Спрете кашлицата с тези храни - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни