Класификация на риби

Класификация на риби

Съществува стройна система за класификация на риби според най-различни критерии.

Всички риби са студенокръвни. Телесната им температура е равна (или почти равна) на температурата на водата, в която плуват. Рибите дишат разтворен във вода кислород, извличайки го с помощта на специален дихателен орган – хриле. Рибата в човешката диета е най-важният доставчик на минерали. Физиологичната норма на консумация на рибни продукти е около 24 кг на човек. У нас реалната консумация на рибни продукти е много по-ниска от нормата (29% от препоръчителната норма). Рибата се усвоява бързо и лесно от човешкото тяло. Тя е полезназа възрастни хора, болни, хора с наднормено тегло. Наистина рибните продукти са по-здравословни от месото. Тялото на рибата се състои от глава, тяло, опашка и перки. Всички тъкани и органи на рибата са разделени на:

 • годни за консумация – месо, черен дроб на треска, хайвер;
 • негодни за консумация – люспи, перки, хриле, кости, вътрешности.

Класификация на риби според съдържанието на мазнини.

 • С ниско съдържание на мазнини (до 2%) – щука, писия, треска, калкан, костур
 • Със средно съдържание на мазнини (до 8-10%) – пъстърва, сардина, ципура
 • С високо съдържание на мазнини (над 10%) – шаран, змиорка, херинга, сьомга, скумрия, шпроти

Рибите, съдържащи много мазнини, имат по-изразен вкус но са особенно полезни за здравето.

Има и класификация на рибите според качеството на месото. Тя включва:

 • риби за обща консумация
 • риби с ценно месо

Класификация на рибите според начина им на живот.

Въз основа на условията на съществуване и начина на живот на рибите, те се разделят на следните 4 групи: морски и океански, сладководни, анадромни и катодромни.
 • Морска и океанска риба
Те живеят и се размножават в солена морска вода, като избягват пресни и дори обезсолени води. Концентрацията на органични и неорганични вещества в тъканния сок на морските риби е по-висока от тази на сладководните. Следователно, в сладка вода, морските риби, като правило, умират бързо. Това се дължи на промяната в осмотичното налягане и. в резултат на това нарушаване на биохимичните процеси в тялото на рибата. Повечето морски риби живеят в плитките, богати на хранителни вещества крайбрежни морета с дълбочина до 200 метра. В открито море те могат да бъдат намерени на дълбочина до около 800 метра.
 • Сладководна риба

Местообитанието на сладководните риби включва потоци, реки и езера. Рибите, които преминават между сладководна и морска вода, се наричат ​​мигриращи риби. Класификацията не винаги е съвсем точна. Повечето сладководни риби биха умрели веднага щом попаднат в солена вода, но така наречените мигриращи риби превключват между прясна и морска вода. Друго изключение са тези риби, чието предпочитано местообитание са т. нар. солени водни зони (където речната вода се смесва със солената морска вода).

 • Анадромни риби

Анадромните риби мигрират от морето към сладка вода, за да хвърлят хайвера си, например сьомгата.

 • Катадромни риби

Катадромните риби мигрират от прясна вода към морето, за да хвърлят хайвера си, например речната змиорка.

Класификация според формата на тялото

Тялото на рибата може да има най-различни форми – плоски, вретеновидни, стреловидни. Експертите разграничават 12 подвида форми на тялото на рибите. Формата зависи основно от условията на живот.
 • плоска форма: тялото на тези риби е силно сплеснато в гръбно-коремната област, обикновено има развити гръдни перки, очите са разположени от едната страна на тялото. Това са заседнали дънни риби.
 • вретеновидна  (най-често срещаната форма на тялото на рибите): главата е леко заострена, тялото е странично сплеснато. Тези риби живеят във всички слоеве на водата, както и във водоеми с различна интензивност на течението и с разнообразен подводен пейзаж.
 • стреловидна форма: това са хищници, които живеят в средните и горните слоеве на водата, не пътуват на дълги разстояния, но развиват висока скорост и уизчакват плячката си в засада.
Има обаче видове, които не отговарят на нито едно от тези описания. Тяхната форма на тялото е комбинация от няколко от горните опции. Има и рибни обитатели съсъ сферични форми: например кълбовидни риби (Sphaeroides), риби таралежи (Diodon).

Класификация според начина на хранене на рибите:

 • Хищни – ихтиолозите отбелязват специалната интелигентност на тези същества, те са много  изобретателни.  Борбата за оцеляване допринеся за развитието на способности, в които хищните риби превъзхождат дори котките и кучетата.
 • Тревопасни – те могат да се хранят както с макро- и микроводорасли, така и с водни цъфтящи растения.
 • Всеядни – те могат да се хранят комбинирано – с животинска храна, но и с водорасли, водни растения.

Класификация на рибите според структурата на скелета.

При рибите вместо има по-силен гръбнак, образуват се череп, челюсти, сдвоени крайници под формата на гръдни и коремни перки и опащка. Всичко това дава възможност на рибите да увеличат размера на тялото си, да придобият по-сложни движения, да плуват по-добре и да се адаптират към различни условия на живот.

 • хрущялни – скелетът се състои от хрущял, например акула и скат.
 • костни – скелет от кости имат почти всички останали риби.. Смята се, че костният скелет е по-съвършен, тъй като е по-здрав от хрущялния.

 

 

5/5 (10)

Хареса ли ви този материал?

Прочетете също:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нямате право да копирате това съдържание.

[]