Skip links
Крем Брюле

Крем брюле: европейски десерт с история

Loading

Крем брюле: каква е историята на известния десерт?

Крем брюле (на френски: crème brûlée) е десерт, измислен през 17-ти век, а днес е едно от любимите  сладки изкушения. Всяко уважаващо себе си френско кафене определено ще ви предложи този деликатен кремообразен пудинг с най-фината карамелена коричка.

Името крем брюле се превежда като „горéн крем“, тъй като в класическата рецепта, след приключване на приготвянето на крема, той се поръсва със кристална или най-добре кафява захар, която се обгаря с помощта на горелка, като по този начин карамелизира и се получава тънък запечен слой. Класическият десерт крем брюле е с консистенция на пудинг и е покрит с хрупкава карамелена коричка, тоест, става дума за нещо сладко, което провокира сетивата на човека.

Кой е измислил крем брюлето и кога?

Кремът се счита за френски десерт, но има няколко версии за създаването му. Предлага ме ви кратка хронология.

  • И така, според една от тях, той е приготвен от британци в колежа „Тринити“, Кеймбридж през 17-ти век. Наричал се е Cambridge burnt creme – от името на образователната институция Cambridge. Прави впечатление, че до 18-ти век французите наричат ​​десерта „Английски крем“. Само след известно време името е променено на обичайното за нас „крем брюле“.
  • Във Франция са убедени, че десертът е дело на Франсоа Месиало, който отговарял за кухнята на херцога на Орлеан. Французите имат мощен аргумент в това твърдение: кралският готвач споменава десерта в книгата си, публикувана през 1691 г. Но рецепта обаче по някаква причина силно наподобява крем Кателана. Знаейки това, испанците твърдят, че Месиало е донесъл рецептата от пътуване до Каталуния, където най-вероятно е опитал прекрасния десерт.
  • Испанска легенда твърди, че през 16-ти век епископ е посетил каталунски манастир, а монахините набързо забъркали ванилов десерт и го покрили с карамелена коричка. Когато на духовника е бил поднесен десерт направо от огъня, той се изгорил и възкликна: „Крема!“, Което означава „изгорен“ в превод от каталунски. Така че това име остава за новоизмисления десерт, който по-късно е известен като crema catalana. Днес в Испания по традиция се сервира на празничната трапеза в деня на Свети Йосиф.

Каква е основната рецепта за крем брюле?

Състав:

  • сметана (от 33%) – 500 грама,
  • яйчни жълтъци – 7 броя,
  • захар – 150 грама,
  • ванилия – 1 шушулка

Метод на приготвяне:

Топлинният процес който се използван при направата му е поширане. Възможни са даве от разновидностите му: Поширане на водна баня със разбъркване и поширане без разбъркване. Основното правило е сместа да не превишава 80-82°C за да не коаголират напълно протеините.

По долу посочената рецепта е подходяща и за двата процеса.

1. Загрейте сметаната с шушулката ванилия, разрязана по дължина наполовина. Не оставяйте да заври! След това извадете ванилията.
2. Смесете жълтъците със захар, внимателно добавете получената маса към сметаната, разбъркайте добре.
3. Загрейте сместа на водна баня, като разбърквате и не позволявате образуването на мехурчета.
4. Изсипете сместа във форми, подредете формите в дълбока тава за печене и изсипете вряла вода в нея, така че формите да са 2/3 потопени във вода. Поставете тавата във фурната при 160 ° C за 30 минути.
5. Поръсете готовото крем брюле със захар и поставете под грил с горно нагряване(Саламандър) за 2-3 минути, докато се образува карамелена коричка или използвайте бунзова горелка.

Apropo – За целта може да се ползва готварска газова горелка, която е дело на немския химик Роберт Бунзен. В 1885 г. той изобретява  „Бунзенова горелка” – уред, който смесва в безопасна пропорция природен газ и въздух, а полученият пламък  е с широко приложение. Дори в кулинарията се ползва за фламбиране, направа на хрупкава коричка на плодове, зеленчуци или месо.

Във Франция има много вариации в приготвянето на този десерт. Какао, шоколад, канела, ликьор, ром и други ароматни съставки се добавят към крем брюле. Само хрупкавата златиста коричка остава непроменена, по нея можете да разпознаете традиционния френски десерт във всяко кафене по света.

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Торта Павлова - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни