Skip links
Кромид лук

Кромид лук

Loading

Може ли в кухнята без кромид лук?

Кромид лук (Allium cepa) се използва често за приготвяне на различни ястия и днес ще ви запознаем с неговия произход, състав и приложение. Двугодишното растение се отглежда почти навсякъде по света.

История на лука и неговото разпространение.

Много археолози, ботаници и историци на храните смятат, че лукът произхожда от Централна Азия. Други изследвания сочат, че лукът е отгледан за първи път в Иран и Западен Пакистан.
Предполага се, че нашите предшественици са открили и започнали да ядат див лук много рано – много преди развитието на земеделието. Твърде вероятно този скромен зеленчук е бил основен елемент в праисторическата диета.
Повечето изследователи са съгласни, че лукът се отглежда от 5000 години или повече. Тъй като той е растял див в различни региони, вероятно е бил консумиран в продължение на хиляди години и опитомен едновременно по целия свят.

 • Лукът може да е една от най-ранните култивирани култури, защото е бил по-малко нетраен от другите храни по това време, транспортируем е, лесен за отглеждане в различни почви и климат.
 • Освен това лукът е бил полезен за поддържане на човешкия живот.
 • Приемът му намалява жаждата – той може да бъде изсушен и консервиран за по-късна консумация.

Въпреки че мястото и времето на произхода на лука все още са загадка, много документи от много ранни времена описват голямото му значение като храна и използването му в медицината и мумификацията.

Рязане на лук и сълзи в очите….

Благодарение на характерния вкус на кромид лука и силната му миризма, той е един от най-популярните зеленчуци по света. Лукът е известен със своята гъвкавост – хората често го ядат суров или ги добавят към многобройни ястия, докато готвят. Кълцането на лука обикновено се свързва със сълзи в очите.  Защо е така? Научни изследвания показват, че лукът освобождава съединение, наречено сон-пропанетал-S-оксид при нарязване, което води до парене и сълзене на очите.

Състав на кромид лук.

Хранителните му стойности са следните:
Размер на порцията: 1 средна глава лук (148 г)
Калории: 60
Калории от мазнини: 0
Ето и процентното съдържание на хранителни вещества спрямо препоръчителния дневен прием:

Процентът дневни стойности е изчислен на база на база диета с 2000 калории.

Видове кромид лук.

 • Сладък – той е почти толкова сладък, колкото ябълката. Сортът е известен със своя мек дори захарен вкус. Този лук е с повече захари и по-малко съдържащи сяра съединения, отколкото другите видове. А това са най-известните сортове сладък лук:
  Vidalia from Georgia
  Walla Walla from Washington
  Maui from Hawaii
  Imperial from California
  Carzalia from New Mexico
  The Texas Spring or Supersweet from Texas
  OSO Sweets from Chile, South America
 • Полулютив – той леко дразни очите и е доста приятен на вкус. Често се използва в кухнята.
 • Лютив – тук вече става страшно и трябва да се внимава много. Може да се ползват очила за предпазване от многото серни съединения, които се отделят. Но лютивите сортове са по-дълготрайни.

Съхранение – какво е важно?

Сладкият лук е с високо съдържание на вода и захар, така че изисква повече грижи при съхранение.

 • Съхранявайте лука далече от картофи, защото те ще абсорбират водата.
 • В хладилника: нареждат се главите лук върху хартиени кърпи. Или, за по-дълго съхранение, увийте във фолио.
 • В чорапогащник: в чист чорапогащник се слагат главите и накрая се прави възел, повторете, ако е необходимо. Закача се на хладно, сухо и добре проветриво място.
 • На стелажи: лукът се нарежда и се оставя на хладно място.
 • Във фризера: за дългосрочно съхранение сладкият лук може да бъде замразен, но структурата му се променя, така че замразеният лук трябва да се използва само за готвене. За да се съхраняват, по принцип, цели глави, обелете, измийте и замразете в устойчив на замразяване контейнер или торба.
 • Сушене: първо лукът се нарязва и подсушава във фурната, като това е при не много висока температура. Съхранява се после при стайна температура в херметически затворени контейнери.

Практически съвети за рязане на кромид лук:

Колкото по-голям и стегнат е лукът, толкова по-лесно ще се реже. Мокрият, запомнете, се бели по-лесно от сухия.

 • 1 правило

Използвайте остър нож: Тъпият нож може да се плъзне и ще мачка, вместо да нарязва лука Използвайте готварски нож с прав ръб, а не назъбен нож.

 • 2 правило

Уверете се, че вашата дъска за рязане е поставена здраво на плота. Ако е необходимо, сложете и влажна кухненска кърпа отдолу, за да предпазите дъската от плъзгане.

 • 3 правило

Ако режете лука преди да стане време да го използвате, опаковайте го в пластмасова торбичка с цип, махайки целия въздух. А след това пъхнете във втора пластмасова торбичка. Сложете в хладилника.

 • 4 правило

Когато имате нужда само от малка порция лук, не белете целия лук. Отрежете това, от който се нуждаете, и го обелете. Останалата част ще се запази по-дълго с люспите в хладилника.

 • 5 правило

Използвайте предварително нарязан лук в рамките на два дни.

Ако сте харесали статията, споделете я с бутоните по-долу в социалните мрежи.

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

 1. Картофени смеси: приготвяне и особености - Chef and Gastro
  Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни