Skip links
Мазнини

Мазнини: същност и видове

Loading

Мазнини – какво представляват и какви видове  биват?

Мазнините (липидите) са естери на глицерола и висшите мастни карбоксилни киселини. Те помагат на тялото ни да абсорбира по-добре определени витамини и да имаме здрава кожа. Също така мазнините от храната са концентриран източник на енергия за нашето тяло (1 g мазнини при окисляване в организма дава 9 kcal).

Видове мазнини.

Според произхода си могат да са от растителен и животински произход. По тази причина имат различен състав мастните киселини, което определя техните физични, физиологични и биохимични ефекти.

Мазнините според състава си са няколко вида: наситени, ненаситени, полиненаситени, мононенаситени, фосфолипиди, трансмазнини.

Наситени мазнини.

Те се намират в сирена, месо, пълномаслени млечни продукти, масло, палмово и кокосово масло. За да поддържате нивата на холестерола и триглицеридите (липидите) в кръвта възможно най-близо до нормалното, трябва да ограничите количеството на наситените мазнини. Те повишават нивата на LDL (липопротеини с ниска плътност) в кръвта и са един от най-рисковите фактори за развитие на диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови и други заболявания. Наситените мазнини трябва да са по-малко от 10% от общия прием на калории.

Ненаситените мазнини.

Те обикновено се съдържат в растителните храни (семена, зърнени храни, ядки, зеленчуци и плодове, както и в риби. Ненаситените мазнини са полиненаситени (в слънчогледа, соята, царевицата и сусамовото масло) и мононенаситени (зехтин и рапично масло). Приемът на ненаситени мазнини вместо наситени може да помогне за поддържане на нивата на холестерола в кръвта под контрол и да намали риска от инфаркт и инсулт.

Полиненаситени мастни киселини.

Включват Омега-3 мастни киселини (открити в соево масло, масло от рапица, орехи, ленено семе и риба като пъстърва, херинга и сьомга) и Омега-6 мастни киселини (соево, царевично, шафраново масло). От особено значение за човешкото тяло са такива полиненаситени мастни киселини като линолова, линоленова, които са структурни елементи на клетъчните мембрани. Същите осигуряват нормалното развитие и адаптиране на човешкото тяло към неблагоприятните фактори на околната среда. Оптималното съотношение на Омега-6 към Омега-3 мастни киселини в една здравословна диета е 5-10:1.

Още по темата – вижте ТУК.

Мононенаситени мазнини .

Те са основно от растителни източници (ядки, рапица, маслини, сусам, слънчоглед, шафраново масло, авокадо). Има и от животински продукти (мазнини от риби и морски бозайници). Мононенаситените мастни киселини също се синтезират в тялото от наситени мастни киселини и отчасти от въглехидрати. Физиологичното изискване за мононенаситени мастни киселини за възрастни е 10% от дневния калориен прием.

Фосфолипиди.

Става дума за група от сложни липиди, висши мастни киселини и многовалентни алкохоли, които съдържат мастни киселини, фосфорна киселина и допълнителна група от атоми с различна химическа природа. Основният източник на фосфолипидния комплекс е вещество, подобно на мазнини, като лецитин. Може да бъде както от животински, така и от растителен произход. Неговите свойства са уникални! Лецитинът контролира нивата на холестерола и захарта и поддържа нормалния хидролипиден баланс на организма. На ниво клетъчни структури той е отговорен за здравето на мозъка, черния дроб, белите дробове и сърдечно-съдовата система. Фосфолипидите участват в регулирането на метаболизма на холестерола и допринасят за неговото отделяне. Растителните продукти съдържат основно фосфолипида лецитин. Оптималното съдържание на фосфолипиди в диетата на възрастен е 5-7 g/ ден. В момента биологично активните добавки от лецитин могат да бъдат намерени както в течна, така и в твърда (суха) форма. Разликата между двете е, че в сухия лецитин съдържанието на фосфолипиди е много по-високо, отколкото в течния лецитин.

Трансмазнини.

Това са вид ненаситени мазнини. Трансмазнините са в малки количества в натуралните месни и млечни продукти с висок процент мазнини. Изкуствените трансмазнини могат да се използват в преработените храни. Те са вредни за сърдечно-съдовата система, поради което различни здравни организации препоръчват избягване на храни с трансмазнините. Моля, имайте предвид, че ако на етикета на продукта пише „частично хидрогенирани масла“, това са трансмазнини.

Каква е нуждата на човек от мазнини?

Физиологичната нужда е от 70 до 154 g/ ден за мъжете и от 60 до 102 g/ ден за жените. А за деца под една година е 5,5-6,5 g  kg телесно тегло, за деца над една година – от 40 до 97 g/ ден.

 

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Калкан - CHEF & GASTRO
    Permalink
  2. Видове яйца ГОТОВА - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни