Skip links
Менюта

Менюта – по-малко е повече

Loading

Голямо меню – малко меню – време е за подробности.

Някои ресторантьори все още смятат, че голямото меню е със знак плюс….
За тях това е единственият начин да се угоди на всички гости.
Те смятат, че един добър ресторант се нуждае от голямо меню.
Нека го кажем по този начин … Не само от икономическа гледна точка, но има много повече смисъл да се намали менюто и да се запази диапазона му малък. По-долу ще ви посочим няколко причини защо по-малко е повече в едно меню.

По-малко ястия – по-свежа храна.

От това полза имат всички. Ако имате по-малко ястия в менюто, производителността на съответните компоненти също се увеличава. Това означава, че не е нужно да купувате и съхранявате продуктите за ястия, които не вървят добре. А в най-добрият случай, ще ви се наложи да купувате пресни продукти всеки ден.
Закупуването на продукти при по-малко меню е опростено. По-малкият брой артикули означава и опростена процедура и намаляване на времето за поръчка. По-лесно е да следите какво е необходимо.
Направете дисекция на вашето меню. Вижте кои ястия се продават най-добре и носят най-голяма печалба. Както и продуктите за кои ястия само пълнят фризерите. Отървете се от всичко, което не носи печалба или не се продава добре.

Дневни менюта – какво е характерно за тях.

След като намалите менюто си до абсолютните бестселъри,така и ще оптимизирате покупките си и свежестта на съставките. Вече може да помислите за добавяне на дневни или седмични менюта. В дневното меню се предлагат сезонни, регионални продукти. Те в повечето случаи са на доста атрактивна цена. Седмичното меню може да има кулинарни теми като: седмица на зелето, на рибата или испанска седмица, например.

Друг вариант е да предложите отделни ексклузивни продукти или цели ястия, като например първокачествен рибай стек от Блек ангус. Предимството тук е, че можете да купувате само малки количества от него и да го продавате до неговото изчерпване. Специалните предложения се продават отлично от добре обучен персонал. Всеки клиент се радва и се чувства поласкан, когато сервитьорът му предложи нещо ексклузивно.

Цени – важни ли са в менюто?

Можете да използвате това, че ще имате ново съкратено меню, за да проверите и калкулациите си. Уверете се, че всички цени са актуални и грамажите са верни.
Предложете добра комбинация от цени във вашето меню. Нека има по нещо за всеки портфейл. Ако имате по-малко ястия в менюто, то не трябва да има на прекалено евтини или скъпи ястия. В противен случай ще дразните редовните си гости или ще имате по-малка печалба в крайна сметка.
Размери на порциите – експериментирайте.
За да дадете на гостите по-голям избор (след като намалите менюто изцяло), можете да предложите няколко ястия в различни грамажи (големина). Това не увеличава броя на продуктите, които трябва да поддържате в наличност, но дава на вашите гости известна гъвкавост.
Менюта – полезен съвет.
Добре е да имате един вид тестинг меню с 5-8 различни малки неща. По този начин можете да дадете възможност на гостите ви да се запознаят с нови ястия и да направите всичко по-интересно.
3.33/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни