Skip links
Мушмула (Mespilus germanica)

Мушмула (Mespilus germanica)

Loading

Плодът мушмула (Mespilus germanica) е член на семейство Розови.

Мушмулите се ядат само след като омекнат напълно. Реално пълният с витамини плод става кафяв и мек, когато е ядлив. И за разлика от други плодове, мушмулите се предлагат през зимата, което прави този храстов плод чудесен сезонен избор.

Мушмулата или Mespilus се култивира от древни времена и някога е бил символичен плод, описан в литературната проза. Дървото е родом от района около съвременен Иран и е пренесено в Западна Европа от римляните. През 19-ти век се консумира широко във Великобритания, но с времето изпада в немилост, когато по-привлекателни плодове стават популярни.

Какъв е вкусът на плода мушмула?

Незрелият плод и кисел и стипчив. Когато омекне напълно, мушмулата е много сладка. Вкусът е подобен на презряла фурма, сложен и сладък. Някои казват, че има вкус на ябълки с карамел или ябълково масло, с нотка на киселинност, балансираща сладостта. Но вкусът зависи от сотровете мушмули. Има различни разновидности на плода, като най-достъпните и вкусни са Royal и Nottingham. Други сортове имат малко по-различен вкус, а някои са известни като напълно различни плодове. Испанската мушмула, известна още като испанската череша, е малка и ярко оранжева. Тя традиционно се използва за вода за уста. Червената мушмула всъщност е годжи бери. За японската мушмула – четете повече ТУК.

Беритба и съхранение.

Мушмулите се берат около ноември, за предпочитане след период на слана, който позволява на плодовете да узреят по-добре. След това те трябва да се съхраняват на тъмни и хладни места, докато процесът на узряване продължава в дървени щайги със слама или хартия. Плодовете могат просто да бъдат поставени и покрити в чиния, с долния край надолу. Омекването им отнема известно време. Но след като плодовете започнат да покафеняват и да се набръчкват – да ферментират – са готпва за консумиране. Добре узрялата мушмула се спуква при най-лекото докосване. Вътре има големи семки, които се премахват преди ядене.

Хранителен състав.

Мушмулата съдържа 47 kcal в 100 грама. Както и:

От мастноразтворимите витамини в мушмулата присъства само витамин А. От водоразтворимите витамини – С, В1, В2, В3 (РР), В6 и В9. Като минерали тя е богата на фосфор, селен, калий.

Самите плодове съдържат малко количество цианид, който при прекомерна консумация може да се натрупа в тялото и да доведе до отравяне.

Мушмули в кулинарията.

С гъста пулпа и текстура, мушмулите имат многобройни приложения.

  • След като се изсушат напълно, те могат да се консумират сурови заедно с крем фреш или кисело мляко.
  • Също са са чудесен акомпанимент към сиренето.
  • Идеално е да се пасира пулпата на плода с разтопено масло или сметана. Накрая се добавя мед или сладки подправки, за да се омекоти вкуса на сместа.
  • Тъй като плодът е с високо съдържание на пектин, той е много подходящ за приготвяне на желе или паста чрез готвене, с добавяне на захар.
  • Друг популярен начин е мушмулата да се смеси с извара с яйца, масло и захар.

 

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни