Skip links
Овесен корен (Salsify)

Овесен корен

Loading

Овесен корен, Козя брада (Tragopogon porrifolius Salsefia) – статията дава изчерпателна информация за състава и използването му в кухнята

Овесен корен, наричан още Козя брада, принадлежи към семейството на глухарчето. Неговата родина е Испания, но се среща в Южна Европа и Близкия изток. Той нараства до дължина от 60 до 125 см. През първата година се формира коренът, който е популярен като зеленчук, и едва през втората година растението развива цветове.
Овесеният корен се отглежда само като едногодишно растение. Върхът му е оформен като вретено. Външната обвивка (или кора) на корена е кафява до черна и има кадифена до коркова текстура. Ако тя се нарани, се отделя бял, подобен на крем сок, който много бързо се окислява във въздуха и става кафяв. Месестата вътрешност на корена също съдържа този лепкав млечен сок.
Пресните корени за продажба в идеалния случай трябва да бъдат възможно най-прави и дебели, да нямат наранявания и издънки, както и вторични корени. Пулпата трябва да е бяла, а не с дървесен цвят или влакнеста структура.

Хранителната стойност на Tragopogon porrifolius Salsefia е подобна на тази на граха и фасула.

Най-важните съставки са: 78% вода, инулин, аспарагин, протеини, мазнини, минералите: калий, калций, фосфор, желязо и натрий, провитамин А и витамини В1, Е и С. Калориите в 100 грама продукт са: 17/70 (kcal / kj). Салсифият е с количество калий, колкото бананите, като е богат източник на инулин.

Здравословни ползи от консумацията на овесения корен!

  • Заради инулина той е полезен за здравето на храносмилателната система.
  • Справя се със запека и е полезен за хора с язви.
  • Помага и при проблеми с кръвното налягане чрез отпускане на кръвоносните съдове, заради високото съдържание на калий.
  • Също предпазва от образуване на кръвни съсиреци, инфаркти и инсулти. Но основно помага за здрави кости и засилва имунната система.

Отглеждане и прибиране на овесен корен – особености.

Когато листата на овесения корен изсъхнат и умрат през октомври, започва времето за прибиране на реколтата. Тя е чак до април следващата година. Към този момент корените също са достигнали необходимия минимален размер от 22 сантиметра и минимално тегло от 65 грама. Тъй като дългите, тънки корени са много чупливи, те се изкопават внимателно със специален уред. Млечният сок излиза много бързо от наранения корен. В резултат на това корените губят вкуса си и лесно изсъхват. Освен това трайността им значително намалява.

Как се съхранява Tragopogon porrifolius Salsefia?

Корените се предлагат за продажба възможно най-скоро след прибиране на реколтата, тъй като са склонни да поникнат относително бързо. В хладилника е тяхното идеално място за съхранение. Там коренът остава свеж за няколко дни. Тук нежните кореноплодни зеленчуци имат оптимални условия за съхранение – от 0 до 1 ° C и 95% относителна влажност. Като цяло обаче те трябва да бъдат обработени възможно най-скоро. Ако имате градина, можете да използвате алтернативен метод за съхранение и да оставите дългите корени на открито на защитено място, но покрити с пръст, листа и храсти, които предпазват кореноплодните от замръзване.

Кулинарна обработка – специфика има ли?

Черните салсифи са много фин зеленчук и може да се използва по различни начини. По принцип тези корени могат да се приготвят по подобен начин на аспержите. Някои хора ги наричат дори „зимни аспержи“. Преди употреба се почистват с четка под течаща вода и след това се обелват с белачка. До започване на топлинната обработка може да се съхраняват в мляко. Това предпазва зеленчука от окисляване и не позволява светлината да повлияе негативно на цвета му. Предварително трябва да обърнете внимание на няколко важни стъпки при неговата обработка.

Съвет 1:

Трудното белене на корените отнема време и изисква известна подготовка. Гумените ръкавици предотвратяват замърсяването на ръцете при този процес, а пръстите не залепват от лепкавия млечен сок, който излиза от корените. Ако това е трудоемко, може да се сварят корените във вода, овкусена с оцет и няколко зърна кимион, за около 20 до 25 минути и след това да се сложат в студена вода. Кората на корена вече може лесно да се обели.

Съвет 2:

Суровият, обелен черен салсиф, който се използва за готвене, се нарязва на парчета с размер на хапка и се поставя в купа с малко брашно, разтворено във водата или в мляко. Млечният сок от него се окислява много бързо и парчетата бързо стават неприятно кафяви. Течността с брашно до голяма степен предотвратява бързото окисляване. Затова се поставят парчетата в течността веднага след нарязването. За да се запази красивият, светъл цвят на корена дори при готвене, водата там също се смесва с малко брашно.

Съвет 3:

Изтичащият млечен сок оставя досадни петна особено върху дрехите. Кухненската престилка обаче може да предотврати това и по тази причина е добре да се ползва. Приготвеният вече черен корен се комбинира добре с ябълки, ядки, моркови или грах. Всяка комбинация от тези съставки прави салатите или гарнитурите много вкусни.

И ако Ви е допаднала тази статия, време е Вашите приятели също да я прочетат. Споделете я с бутоните по-долу.

4/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Зърнено-житни култури - характеристика - Chef and Gastro
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни