Skip links
Цел и съставяне на меню

Ползите от одит на менюто

Loading

Може би се чудите какво точно означава одит на менюто и какви са ползите от това?

Търсете ли нови начини за увеличаване печалбите в заведението за хранене – за тази цел се препоръчва да се извърши одит на менюто. Така с проведения одит се идентифицират силните страни в едно меню, които вече носят положителни резултати, както и недостатъците, които оказват негативно влияние върху печалбата на заведението за хранене. Откритите недостатъци се коригират от ресторантьора заедно с главния готвач, за да се подобри качеството и асортимента на предлаганите ястия.

При одит на менюто на какво да се обърне внимание?

  • Анализ на предложените ястия в отделните категории, например, салати, предястия, основно, десерти. Тук е важно да се направи обобщен анализ на това, което най-често се поръчва от клиентите, както и на тези храни, които остават встрани от търсенето.
  • Преглед на дизайна на менюто. Прегледайте как изглежда менюто като външен вид – то  ще разкрие до каква степен е добра работата на фотографа и дизайнера на оформлението. Тяхната работа пряко влияе положително на възприятието на гостите при избора на определени ястия. Красивите фотографии и четивния шрифт са в помощ на клиентите, но реално са представителното лице на заведението за хранене.
  • Има ли конкуренция в цените. Важно е да се създаде разнообразна бюджетна ценова категория. Например, търси се баланс между по-скъпите предлагани ястия с тези , които са по-нисък ценови клас.
  • Съкращаване на менюто. Има менюта, които са големи като енциклопедии, а конкретно някои ястия при запитване не се приготвят. Има ли смисъл от огромно и дълго меню, което не е функционално? Запомнете – повече от 10 ястия от една и съща група, като супи, водят до раздуто меню. А това носи минимална печалба. Решение: намаляване на менюто след тестване на ежемесечното въвеждане на нови предложения с избор на най-добрите опции за гостите.

Когато е извършен пълен одит на менюто и са установени слабости, се провежда маркетингово проучване за подобряване на резултатите. Препоръчва ястията в някои случаи да се променят качествено и да се оценят от посетителите. Всички решения, които се доказват като печеливши, продължават да се използват редовно. А в други случаи може да се стигне до известни корекции само дизайнерското виждане на организиране на менюто и добавяне на нови фотографии. Това е отличен вариант, който винаги е с положителен ефект.

Конкретни примери:

1) Анализ по продуктова група, ако в менюто се сервират ястия от различни кухни. Азиатският асортимент е напълно изключен, а на гостите се предлагат европейски специалитети или обратно. Провежда се с всяка налична група, ястията с продажби под 30 порции на месец трябва да се  напълно изключени от менюто.

2) Количествен анализ. Преобладаването на мезета за бира говори за способността на гостите да плащат. Любителите на бира няма да поръчат най-скъпото от менюто. По същия начин жените с изразени предпочитания към десертите ще игнорират основното ястие. След като получи тези данни, ресторантьорът може да адаптира структурата на менюто в съответствие с платежния капацитет на посетителите.

Несъмнено ползите от одит на менюто могат да бъдат наистина много, за да се развива заведението в правилната насока.

Ако статията Ви е харесала, можете да я споделите в социалните мрежи с бутоните по-долу.

 

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Мениджмънт на ресторанта: най-важното - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни