Skip links
японските ножове стомана

От каква стомана са японските ножове

Loading

От каква стомана са направени японските ножове?

Едва ли подозирате, че стоманата за изработката на японските ножове може да се различава доста. Eто малко информация за видовете стомана за направа на японски ножове.

 

[row]

[col span__sm=“12″]

[section bg=“15503″ bg_overlay=“rgba(0, 0, 0, 0.35)“ bg_pos=“41% 91%“ dark=“true“ padding=“0px“ height=“200px“]

[row_inner h_align=“right“]

[col_inner span=“7″ span__sm=“12″ align=“center“]

[gap height=“45px“]

[ux_text font_size=“2″ line_height=“0.75″]

Намерете вашият

оригинален японски нож

[/ux_text]
[gap height=“10px“]

[button text=“ТУК“ color=“white“ radius=“5″ link=“https://www.hocho-knife.com/?aff=80″]

[/col_inner]

[/row_inner]

[/section]

[/col]

[/row]

1 вид стомана

Неръждаема стомана – това е сплав от желязо, около 10% хром и евентуално никел с молибден. Осигурява издръжливо острие, което ще издържи на постоянна употреба както от професионални готвачи, така и от начинаещи. Устойчивостта на материала на ръжда също така улеснява поддръжката, така кухненските ножове са остри по-дълго време.  В обобщение, остриетата от неръждаема стомана са с добро качество и няма да сгрешите, ако изберете такъв нож.

2 вид стомана

Дамаска стомана – процесът на производство на дамаска стомана включва няколко (обикновенно два) разтопени слоя от метал, които се нагъват един върху друг. Тази техника създава характерни вълнообразни шарки върху острието, придавайки му привлекателен вид. По тази причина хората искат да го докоснат или хванат просто от любопитство. Обикновено тази стомана е прегъната 32 или 62 пъти, но има дори такава която е прегъната 101 пъти.Това се прави, за да се създадат по-тънки слоеве. Идеята зад този процес е да се свържат два различни вида стомана, една мека и една ковка. Така единият слой от твърда стомана подържа остриета, докато по меката абсорбира ударите. Дамаската стомана е метал, който се смесва, за да се създаде перфектния баланс. Твърдият слой спомага за поддържане на ръба остър, като същевременно омекотява достатъчно, за да режете, без да се притеснявате, че ножът ви е твърде остър.

3 вид стомана

Въглеродна стомана – традиционните японски ножове са изработени именно от въглеродна стомана. Този вид стомана се използва от векове поради отличните си характеристики и свойства. Ако ножовете ви обаче са изработени от тази стомана, то те изискват допълнително внимание.Този метал е силно податлив на корозия и ръжда в сравнение с другите стомани.

4 вид стомана

VG10 стомана – това е стомана с висока производителност. Процентът на въглерод е по-нисък в сравнение с Aogami и Shirogami. VG-10 съдържа висок процент хром (14,5 – 15,5%) и следователно е устойчив на ръжда. Възможната твърдост е около 61 HRC. Ножовете с режещо ядро ​​VG-10 се характеризират със сравнително висока гъвкавост, острота.

5 вид стомана

Aogami (буквално: синя хартия) – това е леко легирана стомана, с високо съдържание на въглерод до 1,4% и пропорции на хром (приблизително 0,3%), като и на волфрам (приблизително 1,1%). Ножовете направени  с такава стомана се характеризират с изключително потенциал на заостряне, и издръжливост.

6 вид стомана

SPG2 – това е висококачествена стомана от японския производител Takefu. За сравнение – 1,3%, въглеродното съдържание е много високо. Това я прави много твърда до 65 Рокуел.  Ножовете от стомана SPG2 се характеризират с изключително висок потенциал на острота, висока режеща производителност и издръжливост.

7 вид стомана

R2 прахова стомана – съдържанието на въглерод в тази стомана е 1,35% и е много високо в сравнение с други видове. Твърдостта на острието е около 63-64 Рокуел. Ножовете с прахова стомана R2 имат изключително висок потенциал за заостряне, много висока режеща способност и издръжливост.

А знаете ли какво е Мацутаке – вижте ТУК!

8 вид стомана

Kiiro Gami (жълта хартия) – тази стомана е малко по-малко известна от Shirogami, когато става дума за японски ножове. Качеството е по-ниско в сравнение с Aogami и Shirogami. Съдържанието на въглерод е между 0,8% и 1,2%

9 вид стомана

Shiro Gami (бяла хартия) – тази стомана има много прилики с Aogami, но е обикновена, чиста въглеродна. Съдържанието на въглерод в Shirogami също е до 1,4%, не се използва в нея волфрам и хром. Ножовете от тази стомана се характеризират с изключително висока острота и издръжливост.

10 вид стомана

AUS-8 – тази стомана има съдържание на въглерод между 0,7% и 1,1%. Възможната твърдост на острието е 60 Рокуел. Готварските ножове от нея се характеризират с висока степен на острота, лесно заточване и средна издръжливост.

В края нека да отбележим, че спецификите на видовете стомана правят японските ножове наистина уникални и несравними във всяко едно отношение.

[divider]

[section label=“Call to Action“ bg=“15501″ bg_size=“original“ bg_overlay=“rgba(0,0,0,.5)“ bg_overlay__sm=“rgba(0, 0, 0, 0.3)“ bg_pos=“37% 100%“ dark=“true“ height=“500px“]

[row h_align=“right“]

[col span=“6″ span__sm=“12″ span__md=“12″ padding__sm=“0px 0 0px 0px“ padding__md=“0px 10% 0px 10%“ align=“center“]

[gap]

[ux_text font_size=“1.65″ text_align=“right“ text_align__md=“center“]

Japanese Knife

TOP SALES BRANDS

[/ux_text]
[ux_text text_align=“right“ text_align__md=“center“]

CHEF AND GASTRO препоръчва и гарантира за качеството и произхода на всички ножове
[/ux_text]
[ux_stack direction__sm=“col“ distribute=“end“ distribute__md=“center“ gap=“0.75″]

[button text=“ИЗБЕРЕТЕ НОЖ“ color=“white“ padding=“5px 30px 5px 30px“ link=“https://www.hocho-knife.com/?aff=80″]

[/ux_stack]

[/col]

[/row]

[/section]
[gap height=“70px“ height__sm=“30px“]

[gap height=“40px“ height__sm=“0px“ height__md=“40px“]

5/5 (1)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни