Как се мият плодове и зеленчуци?

плодове и зеленчуци

Как се мият плодове и зеленчуци?

ТЕКСТЪТ Е НА ОСНОВА НА 2 РЕФЕРЕНЦИИ

Миенето на плодове и зеленчуци може да изглежда доста елементарно, но готвачите трябва да знаят как да боравят с тях, за да осигурят оптимално качество на продукцията. Правилните техники за измиване помагат за предотвратяване на болести, причинени от храната, и разваляне. Всички тези неща са от съществено значение за една успешна кухня.

Как се мият плодовете?

Не всички плодове се мият по един и същи начин. Някои изискват специално внимание.
  • Ябълките имат едни от най-високите нива на остатъци от пестициди. Това означава, че трябва да се вземат подходящи мерки за почистване, за да се премахнат тези пестициди и да се гарантира безопасността на храните. Накисването на ябълки в разтвор на сода за хляб за 15 минути преди измиване е ефективен начин за премахване на повечето пестициди.
  • Бактерии и остатъци от пестициди често се намират навсякъде по гроздето, което изисква внимателното почистване на този плод. За целта накиснете в разтвор от 1 част оцет и 3 части вода, преди да изплакнете обилно.
  • Подобно на гроздето, измиването на горските плодове и ягодите става в разтвор от 1 част оцет на 3 части вода. Това убива бактериите. Този метод също така удължава техния срок на годност.

Как да се мият зеленчуците?

Зеленчуци има във всякакви форми и размери. Това може да направи измиването на някои от тях да изглежда малко сложно.
  • Тъй като гъбите са склонни да абсорбират вода много лесно, не се накисват за дълги периоди. Една от възможностите е бързо да се потопят в хладна вода за една минута или да ги поставите в гевгир и да ги пуснете под хладна вода. След това веднага се подсушават.
  • Напълнете чиста мивката или голяма купа с хлака вода и сложете вътре зелената салата и я  двитете, за да премахнете всяка мръсотия. Оставете да кисне две минути. След това я поставете  в гевгир и изплакнете с хладка вода. После поставете продукта върху кърпа и го оставете да изсъхне преди употреба.
  • Броколите и карфиолът могат да съдържат вредители и червеи. Една от възможностите е да добавите броколите в гевгир и да измиете ръчно всяко цветенце. Карфиолът просто се слазга в купа с вода.
  • Подобно на салатата, напълнете чиста мивка с вода и сложете вътре зелето или спанака. Разбъркайте и оставете зеленчуците да престоят за няколко минути, оставяйки мръсотията да падне на дъното. Измийте с течаща вода.
Все още няма оценки.

Хареса ли ви този материал?

Прочетете също:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нямате право да копирате това съдържание.