Skip links

Протеини

Loading

Протеини – каква е тяхната роля  за организма на човека?

Протеините са строителният материал за всички органи и тъкани в тялото на човека. Те са от съществено значение за растежа, за изграждането на телесните тъкани и за основните функции в тялото.

Протеините осигуряват нормалния метаболизъм, укрепват и защитават имунната система и доставят кислород на тъканите. Те се състоят от вещества, наречени аминокиселини. Тялото е в състояние да произведе много от тях, но има девет аминокиселини, които не може да произведе и трябва да се набавят от храни. Хранителен протеин, който съдържа всичките девет основни аминокиселини, се нарича пълноценен протеин. Месото, птиците, рибата, яйцата и млечните продукти съдържат пълноценни протеини.

Когато е налице дефицит на протеини в мускулната тъкан, тя се разрушава и се развива саркопения (остаряване на мускулите). Липсата на протеини в костите води до развитие на остеопороза, а ако липсват в кожата, то тя се покрива с преждевременни бръчки.

Видове протеини

Според своя произход протеините са 2 вида: растителни и животински. Каква е разликата между тях?

Една от основните разлики е съдържанието на аминокиселини. Протеините са изградени от аминокиселини. За да функционира правилно, тялото се нуждае от баланс на всички 22 вида аминокиселини. Както отбелязахме, то не може да произведе девет от тях, наречени основни. Повечето растителни протеини са непълни, т.е. липсва им поне една от основните аминокиселини. От друга страна, растенията съдържат специфични хранителни вещества, наречени фитонутриенти, и някои антиоксиданти, които не са налични в животинските храни.

  • Основните източници на пълноценни протеини са продукти от животински произход: риба, месо, млечни продукти, морски дарове, яйца. Същите се усвояват от организма почти на 100%.
  • Растителният протеин се намира в бобовите култури, ядките и зърнените храни, но е усвоим от 60% до 80%, а протеинът от гъби – от 20% до 40%.

Възрастен човек се нуждае от 50 до 60 грама протеин на ден. Високите дози протеин в диетата може да причинят различни здравословни проблеми, основно – увреждане на бъбреците и черния дроб.

Кой вид протеини са по-добри за здравето на човека?

Когато се избира между растителни и животински източници на протеини, важно е  да се отчитат другите хранителни вещества, които те съдържат. Някои източници на животински протеин може да са с високи нива на желязо и витамин B12, докато много растителни храни не съдържат тези хранителни вещества.

Спортистите често ползват суроватъчен протеин (получава се от производството на мляко и млечни продукти) за изграждане на мускули. Той съдържа всички необходими аминокиселини и по-лесно се разгражда и усвоява от организма. Именно тези свойства дават на суроватъчния протеин редица предимства пред други видове, като месо, яйца и зеленчуци.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни