Skip links
сайтан

Сайтан

Loading

Сайтан е една от най-популярните алтернативи на месото – не само за вегани

Не само веганите и вегетарианците са ентусиазирани от сайтана – пациентите с ревматизъм или хората с високи стойности на холестерола също са доволни от алтернативата на месото, Тази храна се приготвя с напълно растителни протеини и е отлична алтернатива на протеинови храни от животински произход.

Всъщност неговата консистенция е подобна на месо.  Сайтанът, наричан още “пшенично месо”, се състои от пшеничен протеин (глутен). Това е водонеразтворимият адхезивен протеин на пшеничното брашно. Алтернативата на месото води началото си от японско-китайската дзен традиция: тя е измислена от монаси вегетарианци. Между другото, все още има вариация на “класическия” сейтан – наречен Фу – който е широко разпространен особено в Япония. За целта се изсушава и след това се накисва преди приготвянето, докато възвърне първоначалната си консистенция. “Пшеничното месо“ набира все по-голяма популярност като заместител на месото. Спектърът варира от „естествени“ до продукти като веган колбаси или бургери и шницели. Сайтанът може да бъде пържена, печена, печена на скара и варена.

Как се прави месният алтернативен продукт?

За направата на сайтан се прави рядко тесто от пшеница (брашно) и вода и след това се „измива“ във вода. Нишестето се отстранява от тестото и остава само жилавият, лепкав пшеничен протеин. По този начин можете лесно и сами да си направите сайтан.

Друг, още по-опростен вариант за ваше собствено производство е този.

Смесете готовия глутен на прах с вода, за да образувате сурова смес. Сайтанът получава своята консистенция, цвят и вкус чрез варене на суровата смес в марината. Традиционно това е смес от соев сос и различни подправки.

Прясно приготвеният сайтан се съхранява в хладилник за около седмица в херметически затворен съд. Между другото: той също може да бъде замразен и размразен отново. Сайтанът може да се използва и приготвя по най-различни начини.

Къде се продава?

Заместителят на месото може да се намери и във все повече супермаркети. Качеството на евтините, конвенционални продукти обаче може да бъде под въпрос – както и произходът на пшеницата. Затова препоръчваме да купувате зеленчуков сайтан, тофу и други месни алтернативи само в надеждни магазини за здравословни храни или сайтове за здравословни храни.

5/5 (1)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Хайвер от морски таралеж - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни