Skip links

Сладководна риба – ползи

Loading

Защо е добре да се консумира сладководна риба?

Всички обичаме да се храним с вкусна храна, но не всеки път мислим за ползите от продуктите, които ядем. Но е много важно да включим в диетата храна, балансирана с витамини и аминокиселини, което е полезно за нашето здраве. И ето, че има отличен продукт в това отношение – сладководна риба. Съдържа голямо количество протеини, витамини и минерали, от които тялото се нуждае. За да бъдат приготвените ястия вкусни и здравословни, трябва да използвате прясна риба. Как да определите нейната свежест? Това е много просто: прясната риба е покрита с тънък слой прозрачна слуз, люспите й са блестящи и ярки. Плътта на прясната риба е твърда, а хрилете вътре са розови или червени.

Рибата е много древна храна.

Месото на сладководната риба е много по-меко и по-нежно от това на морската, така че няма нужда да се подлага на продължителна топлинна обработка. Това означава, че всички биологично активни вещества се запазват максимално в ястие, приготвено с такава риба. По време на обработката рибата губи само 20% от водата, докато месото от животни – два пъти повече. Поради тази причина рибното месо е по-сочно и нежно. И рибата се готви, за разлика от свинското и говеждото, много по-бързо. Освен това, рибната храна се усвоява много по-бързо от месната. Това се дължи на по-ниското съдържание на груба съединителна тъкан.

Ползи от рибата.

Нашето тяло се нуждае от рибата като никой друг продукт. Предимствата й са доказани отдавна. И не само от диетолози, които препоръчват включването на риба като нискокалоричен продукт в менюто на хора с проблеми с наднорменото тегло. Статистиката сочи: в страните, където рибата е традиционно ястие, продължителността на живота е с 5-10 години по-висока. Това е храна, която е богата на калций, калий, йод, натрий, фосфор, магнезий, витамини А, В1, D, Е, които са жизненоважни за човека. А високите концентрации на Омега-3 мастни киселини в рибите имат положителни ефекти върху психичното здраве. Изследванията през последните десетилетия доказват голямата полза на рибата за развитието на мозъка и и поддържането на много процеси в човешкото тяло. Особено е препоръчитена при сърдечни заболявания, както и при хора с гастрит и стомашна язва.

Сладководни риби в кулинарията.

Основният дял в обема на продадената сладководна риба принадлежи на шарана. Шаранът е привлекателен като цена, а и по отношение на хранителните си свойства. Важно е да знаете, че е по-добре да готвите шаран (както другите риби), без да са замразени. В крайна сметка прясно уловената и веднага приготвена риба има най-големи ползи в сравнение тази, която е била изложена на продължително време на ниски температури.

Между другото, много хора не купуват шаран поради големия брой малки кости в него. Но има техника с която се отстраняват плаващите кости.Прави се V-образен разрез с които се отстраняват. Готовият, абсолютно натурален, екологичен продукт се опакова във вакуум и се замразява шокoво (поставя се във шоков фризер при температура от -30 градуса). При този метод на замразяване в него се запазва максималното количество протеини, мазнини, витамини и микроелементи, а рибата се остава сочноа и ароматна.

Други видове сладководни риби.

Разнообразието от видове речни риби е огромно, но най-популярните освен шараните в готвенето са и:

  • Дъгова пъстървариба, която се среща в студени потоци и реки. Пъстървата е добра за готвене, когато е с тегло 1–1,3 кг. Пъстървовото месо е много нежно, вкусно и здравословно: съдържа 18 аминокиселини, от които 10 са незаменими за хората.
  • Щука – голяма хищна риба с бяло месо, която може да се препоръча за всяка диета, тъй като съдържанието на мазнини е минимално, а това на хранителни вещества е високо. Богата е на фосфор, калий, йод, молибден, манган и др.
  • Есетра – това е най-ценната от сладководните риби. Вкусното и питателно месо е едновременно плътно и нежно, на практика без кости. Ястията от есетра, която е с тегло 6-8 кг имат най-добър вкус.
  • Сом – това е много голяма риба, чието тегло може да достигне 50 кг.  Дори и повече….Огроменият сом е впечатляващ трофей, но правилото в готвенето е, че колкото по-малък е сомът, толкова по-вкусен е. Основното предимство на сома е липсата на люспи и кости между мускулите, така че почти няма нужда да го почиствате – просто го остържете леко с нож. За да се отървете от характерната миризма, можете да залеете рибата с лимонов сок няколко минути преди готвене.
  • Лин – среща се  цяла Европа, това е бавнорастяща риба и обикновено достига 2 кг. Месото на лина е вкусно и много крехко. В него няма чак толкова кости.
  • Костур – обикновено е с дължина до 40 см и тегло около 2 кг.  Това е хищна риба. Поради това причинява значителни щети в местообитанията на ценни рибни видове, като пъстърва, щука, шаран. Превъзходно, полупрозрачно месо. Нужно е да се чисти или на място почти жив, или след като се сложи във вряла вода. 

 

3.89/5 (9)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Никулден: време е за шаран - CHEF & GASTRO
    Permalink
  2. Пържен шаран - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни