Skip links
Сок от моркови

Сок от моркови: истински елексир за здраве

Loading

Сок от моркови – прочетете статията, за да разберете защо може да бъде полезен в хранителния режим на хората

Как се получава сок от моркови?

Сок се извлича от нарязани моркови. Той е пълен с много полезни минерали и витамини. Този растителен продукт не е скъп и всеки може да го използва през цялата година. Ето и ползите от него за здравето на човека:

Морковеният сок е питателен, но нискокалоричен

Ето какво има в 1 чаша (240 ml) от този сок.

Богат е също на витамин А, С, К и минерала калий. Сокът от моркови също така осигурява лутеин и зеаксантин, които са силни антиоксиданти в тялото.  Основният каротеноид в сока от моркови е бета-каротинът, който е отговорен за оранжевия цвят на морковите. Човешкото тяло го превръща в антиоксиданта витамин А.

Подобрява здравето на очите

По-конкретно, 1 чаша съдържа над 250% от дневната доза за витамин А, най-вече под формата на провитамин А ккато бета каротин. Нещо повече, сокът също е отличен източник на лутеин и зеаксантин, които са полезни за здравето на очите. Така се снижава риска от очни проблеми,

Засилва отлично имунитета

Сокът от морков дава силен тласък на имунната  система. И двата витамина, А и С, открити в сока от моркови, действат като антиоксиданти и предпазват имунните клетки от увреждане на свободните радикали.

Доказано е, че морковеният сок е с противораков ефект

Изследвания сочат, че някои съединения в сока от моркови могат да предпазят от рак. Тоест, спира се клетъчния растеж на раковите клетки. Като цяло са необходими по-обширни проучвания.

Нормализира нивото на кръвната захар

Пиенето на малки количества сок от моркови може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар. Това се дължи на ниския гликемичен индекс (GI)  на този сок. По този начин сокът от морков може да бъде добър заместител на плодови сокове с висок гликемичен индекс.

Подобрява състоянието на кожата

Хранителните вещества в сока  могат да бъдат особено полезни за здравето на кожата. Това се дължи на витамините А и витамин С. Бета каротинът в сока от моркови също има ефект.

Може да подобри здравето на сърцето

Сокът от моркови е в състояние да помогне за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания. Той е добър източник на калий, минерал, който играе важна роля за правилното регулиране на кръвното налягане.

Способства за добро здраве на черния дроб

Поради голямото си количество противовъзпалителни каротеноиди, сокът може да предпази черния дроб срещу омазняване.

Важно!

Пиенето на много големи количества сок от моркови може да доведе до каротенемия, състояние, при което кожата на човека е в жълто-оранжев цвят в резултат на високите нива на бета-каротин в кръвта.

 

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Вкусови рецептори и вкус на храната (1 част) - Chef and Gastro
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни