Skip links
Фенел

Фенел

Loading

Фенел (Foenīculum) е малък род тревисти двугодишни и многогодишни растения от семейство Umbrella (Apiaceae).

Фенел  е известен като див копър, резене или финокио. Коренът, листата и семената намират приложение в кухните от цял свят. Семената се използват за приготвяне на абсент по оригиналната рецепта.

Състав.

Това растение е богато на хранителни вещества, най-важното, от които е анетол, едно от най-мощните противоракови средства. Витамин С в копъра е в състояние да неутрализира свободните радикали, които причиняват възпаление в тялото, а фибрите в копъра ограничават повишаването на нивата на холестерола в кръвта. Дългите, изящни клонки от копър съдържат минерали като манган, калций, желязо, магнезий, фосфор, мед и витамините В6 и тиамин.

Трудно е да се даде категоричен отговор на въпроса какъв вкус и мирис има фенелът. Той едновременно подправка и лечебна билка. Миризмата му е подобна на анасон и естрагон едновременно. Има вкус на копър и мента. Семената са с по-сладък вкус. След узряване става по-интензивен.

Див фенел – обърнете внимание на тези неща:

  • Когато купувате фенел, изберете чисти и твърди, бледозелени луковици, които нямат вдлъбнатини – наранявания.
  • Пресният фенел се съхранява най-добре в хладилник до четири дни.
  • Сушените семена могат да се съхраняват до шест месеца в херметически затворен контейнер на хладно и сухо място.

От древни времена фенел се култивира като хранително и лечебно растение.

От него се добива етерично масло (в семената до 6,5%, съдържа 40-60% анетол). Мирише на анасон и естрагон. Етеричното масло от фенел се използва в медицината, парфюмерията и козметиката, сапунената индустрия, ветеринарната медицина. Плодовете и етеричното масло от копър стимулират храносмилането, повишават секрецията на стомашен сок и подобряват чревната подвижност, поради което храната бързо се разгражда и усвоява.

Приложение в кулинарията.

Фенелът е незаменима и здравословна съставка в много ястия. Освен това всички части на растението са годни за консумация: луковица, листа, стъбло и дори семена. Днес семената  се използват широко в европейската кухня като подправка, листата в салати, а луковиците – като гарнитура.

  • Маслото е добро за създаване на ликьори и кулинарни шедьоври.
  • Пикантният вкус и особения аромат го превръщат в подходящо допълнение към много ястия, подчертавайки вкуса им. Почти никое индийско, италианско, френско или гръцко ястие не е пълно без тази съставка.
  • Фенелът е подходящ както за леки супи, така и за салати, гарнитури и дори конфитюри.
  • В смляна форма кореноплодът се използва за приготвяне на пайове, десерти и хлебни изделия.
  • Чаят от див копър е популярена напитка.
  • Фенелът се се съчетава добре с плодове, джинджифил, месо, домашни птици и риба.
5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни