Skip links
ферма за аспержи

Ферма за аспержи, с. Джулюница

Loading

Представяме ви поредния български производител – ферма за аспержи от с. Джулюница. Тази ферма за аспержи е семеен бизнес на Радослав Анчев.

Ето и цялата история.

През пролетта на 2017 семейството на Радослав Анчев решава да започене производство на аспержи в село Джулюница, близо до  Велико Търново. Селото е добре известно със зелененчукопроизводството си. Много внимателно бъдещите фермери избират мястото, където ще отглеждат аспержите, тъй като почвената структура трябва да отговаря на изискванията на културата. Както и да има наличие на собствен водоизточник. Сортът за посев е селектиран специално за българските региони.

В рамките на две седмици е огранизиранаподготовката на мястото, засаждането и инсталирането на поливната система.

Всичко се развива добре и същата година година половината от терена е засаден с около 4000 корена. През 2019 на пазара излиза и първата им продукция за местните зеленчукови пазари. Амбициозните производители разширяват работата си и засаждат останалата част от терена, където е организирана самата ферма за аспержи.

Но никога нищо не може да се предвиди при производството.

2020 идва Ковид пандемиятасъс своите предизвикателства Април 2020 България е напълно затворена, зеленчуковите борси и пазари са забранени, съответно идва опасението, че аспержите няма да могат да се продадат.

Точно….в този момент решават и създават своя фейсбук страница и са готови да стартират онлайн продажби на произведените вече аспержи. Така с находчивост и късмет се реализира цялата продукция. А редовните клиенти са доволни и очакват новата продукция вкусни аспержи, които са свежи, крехки и с изкючително добри вкусови качества. Това се дължи на факта, че се използва технология, която запазва продукта за по-дълго време.

Аспержи
Аспержи

Цени и съхранение на аспержите.

  • Цената на зелените аспержи за сезона, в който се предлагат: април, май, юни е 16 лева за 1 килограм. Реално продуктът на пазара се предлага  на връзка, по 250 грама.
  • Температурната зона за съхранение на продукта e до 4 °C.
  • Срок на годност: до 2 седмици в хладилник.

Хранителният състав на 100 грама аспержи е:

Ето и координатите за връзка с ферма за аспержи в с. Джулюница:

Адрес: село Джулюница, Община Лясковец, Област Велико Търново

Фейсбук страница – отворете ТУК.

 

 

4.08/5 (12)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Гъби: същност и приложение - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни