Skip links
Ресторант

Франчайз ресторант: какво означава?

Loading

Какво означава франчайз ресторант?

Ресторантът се превръща в франчайз, когато собствениците му решат да лицензират своя бранд и операционен модел за други предприемачи. Те могат да отварят, притежават и управляват свои собствени ресторанти, но с тази марка.

Макдоналдс е може би най-известният пример за ресторант с франчайз. Повечето McDonald’s са собственост не на корпорацията McDonald’s, а на предприемачи-или франчайзополучатели. Те се занимават с ежедневната експлоатация на своите заведения. А по-голямата корпорация или, франчайзодателят – осигурява:

  • оперативни насоки,
  • маркетингова подкрепа,
  • договори с доставчици и други ресурси.

Когато ресторантът е франчайз, това означава, че бизнес моделът се е доказал като достатъчно устойчив и печеливш, за да успее сам. McDonald’s е създал търговска марка, репутация и процеси на обслужване. Същите правят изгодно притежаването и по-лесното стартиране на заведение за хранене от изцяло нова марка, която струва много пари за инвеститорите.

Разлика между вериги, франчайзи и независими ресторанти.

Chipotle, от друга страна, е ресторант от верига, което означава, че всяко едно местоположение на Chipotle е собственост на корпорацията Chipotle Mexican Grill. Потребителите вероятно не забелязват разликата между верижни и франчайз ресторанти, тъй като магазините на McDonald’s и Chipotle имат единна визия и подобни предложения на различни места.

За разлика от веригите, ресторантите с франчайз имат по-голяма гъвкавост в начина, по който обслужват заведенията си и се ангажират с общностите си. Обикновено франчайзинг бизнес е собственост на местен предприемач, свързан с географското им местоположение. Много по-вероятно е франчайз ресторант да подкрепи например местен отбор по футбол, отколкото голяма корпорация.

Видове ресторантски франчайз:

  • Fast Food – известни също като ресторанти за бързо хранене. Те не предлагат обслужване на маса. Но позволяват на клиентите да купуват вече приготвена храна, а след нейното закупуване, те могат да изберат да вземат храната си със себе си или да я ядат в заведението.
  • Fast Casual – между ресторант за бързо хранене и ресторант с пълно обслужване, тук се включват кафенета и ресторанти за храна. Клиентите обикновено поръчват на гише с по-голямо меню в сравнение с ресторант за бързо хранене, а ястията идват в съдове за еднократна употреба, тоест има ограничено обслужване на маса.
  • Full Service – тези франчайз ресторанти предлагат обслужване на маса и пълен избор от възможности за храна и напитки и позволяват на клиентите да плащат за храната си в края на консумацията си.

Ето какви са плюсовете от този бизнес модел!

Една от най-значимите причини хората да станат собственици на франчайз за ресторанти е, че те могат да се възползват от незабавното разпознаване на марката. По тази причина и лесно да спечелят доверието на потребителите. Това в противен случай  отнема много години при независим ресторант. Собственикът не се налага да започва от нулата, за да привлече и задържи клиентска база. Новите собственици на франчайзи имат голяма полза от този сценарий за непосредствените клиенти. Реално франчайзодателят вече е поел рисковете, научил е урокът си. Той е оцелял, така че новите собственици не трябва да се страхуват.

Смята се, че франчайз ресторантите са по-успешни от независимата собственост. Франчайзът се свързва с вече утвърдена марка и клиентите след това свързват тази марка с определено ниво на качество, което познават и очакват. Клиентите не се интересуват кой притежава бизнеса. Това, което ги интересува, е, че те ще продължат да получават един и същ страхотен продукт всеки път, когато се върнат на същото място.

 

 

Все още няма оценки.

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Основни комуникативни умения - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни