Skip links
Black Angus

Black Angus (Блек Ангъс): какво не знаете за него

Loading

Black Angus – става ли дума за супер качествено говеждо месо?

При производството на говеждо месо има много фактори, които могат да повлияят на качеството му. Един от тях е изборът на порода. Но породата сама по себе си не гарантира, че стекът, който консумирате, въпреки че е от породисто животно ,е перфектният. Т.е., че качеството му отговаря на цената, която сте готови да платите за него.

В България в последните години се разви “култ” към една от най-разпространените месодайни породи –  Блек Ангъс. Множество ресторанти се ориентираха към този тренд и започнаха да предлагат различни стекове именно от тази порода.

Какво е Black Angus?

Изненадващо, Black Angus не се отнася за разфасовка или сорт говеждо месо или за начина, по който е отглеждан добитъкът. Отнася се за специфични породи говеда – червен ангус и черен ангус.
Говедата от Ангус (или Абърдийн Ангус, както понякога са известни) произхождат от графство Ангус в Шотландия. Породата е локирана около графствата Абърдийншир и Ангус още през 16-ти век, но в началото на 1800 година, шотландец на име Хю Уотсън (1789-1865) започва да я развива.
Ранните говеда от Ангус  са имали разнообразни цветни маркировки и цветни шарки. Някои са с рога, а други – не. Когато Уотсън получава първата си група говеда (шест крави и един бик), той предпочита тъмночерното на бика и решава да отгледа стадото си заради черния цвят и другите качества. Така се ражда породата Black Angus. След Уотсън, няколко други шотландци допринесят за развитивто на породата.
Днес Black Angus се отглежда в страни като Ирландия, Швейцария, Нова Зеландия, Австралия, Аржентина и др.

Нека да видим дали говеждото месо Angus наистина заслужава славата си.

Сертифицирани стандарти за говеждо месо Angus Beef са разработени през 1978 г., за да се посочи определено ниво на мрамориране, нежност, възраст и цвят за месото, отговарящо на изискванията за етикета Angus Beef. Това говеждо е известно с мраморираното месо, което означава, че интрамускулярната мазнина е разпределена равномерно спрямо действителната част от месото. Тази черта на говеда от породата обикновено създава по-нежно, сочно и ароматно месо от другите породи.
Има различни категории и етикети, които гарантират качеството на говеждото месо Блек Ангъс, което показва, че не всяко говеждо месо от Angus е със същото качество. Именно за това си заслужава, преди да закупите месото, да се информирата за това какъв етикет за качество притежава то. Имайте предвид че всяка страна, която произвежда месо (освен България) има свой етикет, с който квалифицира месото от Блек Ангъс.
5/5 (7)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Kаква е разликата между телешко и говеждо месо? - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни