Skip links
Черен пипер

Черен, бял и зелен пипер

Loading

Черен пипер – това е подправка, която има интересна история.

Знаете ли, че подправката черен пипер помогна за откриването на Америка?
Според статистиката черният пипер се счита за най-популярната подправка в света. Трудно е да си представим, но тази проста и често срещана подправка, която днес може да се намери на всяка маса, е била истинско съкровище. За нея се разказват невероятни истории. С пипера се свързват много легенди, ритуали и интересни открития. А те може да направят вкуса на ежедневната подправка още по-ярък, пикантен и запомнящ се.

История и родина на черния пипер.

Черният пипер (Píper nígrum – на латински) има още едно, доста екзотично име – „малабарско зрънце“, това е свързано с историческата родина на растението – Малабарските острови. За първи път хората научават за черния пипер преди няколко хиляди години. По това време пикантната култура расте дива предимно в Индия, Индонезия и страните от Югоизточна Азия.

Когато древните хора „разпознават“ вкуса и аромата на подправката, тя незабавно придобива огромна популярност и се превръща в един от най-ценните продукти. Когато черният пипер идва в Арабия и Египет, умните араби веднага вземат правото правото да бъдат единствените, които продават подправката на чужди страни. Но с течение на времето пиперът започва да се доставя директно в европейските страни и монополът е прекратен. Някои недобросъвестни търговци дори се опитват да фалшифицират зърнатачерен пипер, но това е много рисковано начинаие: ако бъдел открит фалшив продавач, очаквало го строго наказание под формата на затвор и дори смърт!

Колумб в търсене на черния пипер открива Америка.

През 15-ти век се случва едно от най-важните събития в човешката история: Америка е открита. Това обаче можеше да се случи много по-късно, ако Колумб не организира експедиция до Индия, откъдето планирал да донесе голямо количество черен пипер за продажба. По този начин лютата подправка провокира едно велико географско откритие!

През Средновековието пиперът се е смятал за една от най-ценните храни. Подправките бяха толкова скъпи, че можели да бъдат добра зестра! Черният пипер се използвал успешно в аптеките: изисквала се максимална точност за измерване на лекарствата и всички фармацевти знаели, че 100 зърна черен пипер тежат точно 460 грама.

Днес културата се отглежда успешно в много страни, но основните доставчици на черен пипер са Бразилия, Индия и Индонезия. Най-големите “любители” на подправката са страни като Русия, Япония, Англия, САЩ и Германия.

Видове и сортове черен пипер.

В зависимост от мястото на произход, както и от вкуса, аромата и степента на острота, се различават следните видове черен пипер:
Малабар. Този сорт се отглежда в Индия и се отличава с големите си плодове, които се характеризират с подчертана пикантна миризма.
• Лампонг. Родина – Индонезия. Зърната са ароматни и вкусни като индийските, но са по-леки и не толкова големи. Те имат разкошен цвят на кафе, пикантен вкус и силен, наситен аромат с дървесни нотки и нюанси на зеления пипер.
• Бразилски. Култивиран сорт в Бразилия, черният пипер има черна обвивка и леки кремообразни бели плодове.
• Китайски. Пиперът от Китай има лек нюанс на черното и мек вкус.
• Цейлонски. Най-лютият сорт черен пипер. Използва се главно за производството на екстракти.

Заслужава да се отбележи, че от растението Píper nígrum се получава не само познатия черен пипер, но и такива подправки като бял пипер, зелен и дори розов пипер. Всички тези подправки се произвеждат от една и съща култура, но поради различните видове обработка, те придобиват различни характеристики. 

  • Черният пипер се бере незрял и се суши.
  • Белият пипер се бере, когато узрее, ферментира, за да загуби червената си люспа, после се суши.
  • Розовият пипер е от зрели, набрани, сушени плодове от дървото на перуанския пипер.

Полезни свойства на черния пипер.

Черният пипер и полезните му свойства са се превърнали в истински „източник на вдъхновение“ за такива велики мислители като Хипократ, Плиний Стари, Демокрит. В своите трудове те подробно описват как тази  подправка лекува кашлица, астма, болки в гърлото, умора и дава енергия.

Съвременните учени внимателно анализират състава на подправката и откриват в нея огромен брой уникални компоненти, необходими за нормалното функциониране на тялото. Витамините Е и С, гликозидите и етеричните масла имат лечебни ефекти.

Всички тези вещества  служат за укрепване на нервната система, подобряване на функционирането на бъбреците и черния дроб, засилват паметта и повишават имунитета. Черният пипер може да подобри процеса на храносмилане, да прочисти организма от токсини. Също така, тази подправка е незаменима при лечението на стомашни, респираторни заболявания.

Черният пипер е признат за отлично средство за изгаряне на мазнини, така че много хора, които искат да се отърват от излишните килограми, като похапват доста пипер към своята храна. Въпреки това, твърде много черен пипер може да има обратен ефект, причинявайки дразнене на стомашната лигавица. Основното нещо е да има мярката!

Черен пипер: кулинарни приложения

Черният пипер има пикантен аромат и остър, остър вкус. При готвенето се използват както на зърна, така и смлян. Кухненска практика – смилайте или смачквайте пипер само когато е необходимо. Мленият пипер губи аромата си сравнително бързо. Сложете счуканите зърна пипер в торбичката с подправки. Различните видове пипер се дозират по различен начин. 

Подправката се съчетава добре с различни храни: месо, риба, зеленчуци, гъби. Черният пипер се използва успешно при приготвянето на първи и втори ястия, както и при консервиране на храни.

Той може да се използва и за подправяне на студени сладкиши.

И ако Ви е допаднала тази статия, време е Вашите приятели също да я прочетат. Споделете я с бутоните по-долу.

4.38/5 (8)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Bulgarian Honey Company - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни