Skip links
Шампанско Champagne

Да посрещнем Новата година с шампанско

Loading

Шампанско – какво се крие зад тази дума?

Шампанско (Champagne) е името на най-известното пенливо вино в света, което е произведено във френския регион със същото име по традиционен метод.

На първо място, нека отбележим, че френската провинция Шампан е най-известната зона за производство на пенливи вина в света. Не забравяйте, че не всяко вино с мехурчета може да се нарече шампанско, а само едно специално вино – това правило е фиксирано още през 1891 година. Според законите на Европейския съюз само пенливи вина (Champagne AOC), които се произвеждат във френския регион Шампан по класическия метод (с вторична ферментация в бутилка), могат да се наричат шампанско.

История на специалната празнична напитка.

Близостта до Париж и няколко важни исторически събития изиграват важна роля за развитието на региона на Шампан. Именно в Реймс, през 496 г. първият франкски крал Хлодвиг (Chlodwig, Clovis) и неговата армия приемат християнството. И за церемонията е използвано местно вино. След това през 816 г. Луис Благочестивият е коронясан в Реймс и неговия пример е последван от още 35 царе. Този факт спомага на местното вино да придобие празничен привкус и кралски статут.

Производството на шампанско се развива после и в много други региони, благодарение на манастирите, които отглеждат грозде за свещени обреди и собствени нужди. Интересното е, че през Средновековието вината от този тип изобщо не са били пенливи. Нещо повече, мехурчетата на виното са се смятали за дефект.

Легендите и фактите за откриването на шампанското са доста противоречиви.

Самото създаване на напитката е обвито в много митове. Основната легенда гласи, че шампанското е създадено през 17-ти век от Дом Периньон, монах от бенедиктинско абатство. Но според историците Периньон не е измислил шампанското, а точно обратното, той е търсил начини да премахне мехурчетата във виното.

Apropo. “Дом Периньон“ е световно известно шампанско с цена около 100 евро бутилката, според вида и реколтата).

От 1718 г. в Шампан постоянно се произвеждат пенливи вина, но все още те не били особено популярни. През 1729 г. се появява първата изба с пенливи вина Ruinart, последвана от други известни марки. Успехът на шампанското идва с развитието на производството на стъкло: ако по-рано бутилките често гърмели в избите, то с появата на стъклото този проблем практически изчезнал. От началото на 19-ти до началото на 20-ти век шампанското бележи възход. То минава производствената граница от 300 000 на 25 000 000 бутилки!

Какво прави шампанското от този регион във Франция толкова специално?

Това е наистина уникално вино и изобщо не е маркетинг. Климатът в Шампан е суров, студен и влажен. Регионът е известен със своите уникални почви и микроклимат. Интересно е, че поради глобалното затопляне условията за производство на това пенливо вино се променят, гроздето узрява много по-добре, като е с висока киселинност и свежест. Друга тайна на шампанското са варовиковите почви в региона. Благодарение на тях във виното се появява отчетлива минералност. За производството на шампанско са разрешени само 7 сорта грозде. Основните от тях са: Пино Ноар, Шардоне и Пино Мьоние.

Технология на производството!

Производството на шампанско започва по същия начин като при другите вина, но след това се осъществява уникален етап – ре-ферментация на готовото вино в бутилката, поради новодобавените дрожди и захар. На този етап се образуват мехурчета – искрящият символ на шампанското.

После има  ремюаж (remuage) – това е превъртане на бутилките с малък ъгъл надолу, за да се събере утайката в гърлото на бутилката, върху тапата. А премахването й от вторичната ферментация  се нарича дегоржиране (dégorgement).

За шампаското от едноименния регион се изискват 18 месеца преди да се продава. А за някои марки дори се спазват от шест до осем години.

Сега да поговорим повече и за тези мехурчета при шампанското….

Прословутите мехурчета се появяват във виното съвсем случайно. Факт е, че ферментацията в избата често спира поради ниски температури. Тъй като през Средновековието знанията за виното били изключително оскъдни, винопроизводителите смятали, че виното е готово, то се наливало в бъчви и се изпращало на клиентите.

Но пък по едно изключение, на топло място, виното отново започвало да ферментира. При процеса на ферментация се отделя въглероден диоксид, който при условие на затворен съд не може да излезе, но се разтваря във виното. Така виното става пенливо.

Категории при шампанското.

Тези категории варират като:

 • Цвят (бял или розов)
 • Сухота
 • Сортов състав
 • Година на реколта

Това са най-известните версии на сухото шампанско в цял свят:

 • Brut Nature/ Pas Dosé / Dosage Zero / Ultra Brut 0*-3 г/л
 • Extra Brut 0-6 г/л
 • Brut 0-12 г/л
 • Extra-Sec 12-17 г/л
 • Sec 17-32 г/л
 • Demi-Sec 32-50 г/л

Въпреки че шампанското се консумира самостоятелно, най-вече при празнични поводи, то може да се комбинира внимателно и с някои храни.

Всъщност, темата за шампанското е необятна. За него има изписани цели монографии, дебели томове книги. Но едно е сигурно, то е задължителен елемент от празничната атмосфера. Особено при посрещането на Нова година.

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

 1. Шампанско и пенливи вина - има разлика - CHEF & GASTRO
  Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни