Skip links
Ябълки - плод с много приложения

Ябълки

Loading

Ябълки – това са едни сред най-популярните плодове в света.

Те растат на дърво (Malus domestica), чиято родина е Централна Азия. Ябълките са богати на фибри, витамин С и различни антиоксиданти. Те също са много засищащи, но с малко калории. Проучванията показват, че яденето на ябълки носи множество ползи за здравето.

Обикновено този плод се приема суров, но и се използва и в различни рецепти, сокове и напитки. Разнообразни сортове ябълки има в изобилие. Овощната градина от 50 акра в отдела за растителна генетика в Ню Йорк, разполага с най-голямата колекция от ябълкови дървета в света – около 2500 различни сорта от цял свят.

Ето какво съдържа една сурова, белена, средно голяма ябълка (100 грама):

Специфика на ябълковите плодове.

  • Ябълките се състоят главно от въглехидрати и вода. Те са богати на прости захари като фруктоза, захароза и глюкоза. Но въпреки високото съдържание на въглехидрати и захар, гликемичният им индекс (GI) е нисък, вариращ между 29-44. Поради многото фибри и полифеноли, плодовете често имат нисък GI индекс.
  • Ябълките са с много фибри. Един ябълков плод със среден размер (100 грама) съдържа около 4 грама фибри, което е 17% от нужната дневна стойност. Част от фибрите са неразтворими, а други са – разтворими, наречени пектин. Разтворимите фибри са свързани с многобройни ползи за здравето, отчасти защото служат за храна на „добрите“ бактерии в червата. Освен това фибрите снижават нивата на кръвната захар и засилват храносмилателната функция.
  • Ябълките съдържат витамини и минерали, макар и не в големи количества. Най-много са с витамин С, тоест, аскорбинова киселина. Основният минерал в ябълките, калият, е полeзен за сърцето, когато се консумира в големи количества.

Ябълките как се ползват в кухнята?

Ябълката за готвене (cooking apple/culinary apple) се използва предимно за кулинарна обработка, за разлика от десертната ябълка, която се яде сурова. Тези ябълки за готвене обикновено са по-големи и са по-плътни вътре. А десертните ябълки са от сортове, отглеждани за директна консумация. Тези плодове обикновено са сладки и проявяват особени ароматни вариации, които ги отличават от останалите сортове.

Великобритания отглежда голяма гама ябълки, които са специално за готвене. По света обаче има производство повече на сортове с двойно предназначение (те служат както за готвене, така и за директен прием).

  • Ябълките могат да се приготвят в сос или плодови консерви.
  • Те могат да се пекат във фурна и да се сервират с крем.
  • Служат за направа на пайове и щрудели.
  • Във Великобритания печеното свинско месо се сервира със студен ябълков сос, приготвен от варени и пасирани ябълки.
  • Печената ябълка е много вкусна. Сърцевината обикновено се отстранява и получената кухина се пълни с плодове, кафява захар, стафиди или канела, а понякога и ликьор. Пече се до готовност

Ябълката Bramley е най-популярната ябълка за готвене в Обединеното кралство, докато Granny Smith може да е най-популярната в САЩ и Австралия (откъдето произхожда).

Отделно има и сортове, които са за направа на сайдер.

 

5/5 (1)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Ябълков оцет - производство и използване - CHEF & GASTRO
    Permalink
  2. Фибри - ето кои храни са богати на тях - CHEF & GASTRO
    Permalink
  3. Как се мият плодове и зеленчуци? - CHEF & GASTRO
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни