Японска мушмула

Японска мушмула

Японска мушмула (Eriobotrya japonica, Loquat) – това е растение, произхождащо от Централен-Южен Китай и Япония.

Тя представлява вечнозелен храст или дърво с височина 5-7 метра с ярко оранжеви плодове.
Много хора смятат, че нейното родно място е Китай, но всъщност тя мушмулата се появява в Япония преди повече от хиляда години. А после се разпространява в десетки други страни в Азия, Близкия изток, Северна Америка, Южна Америка и Средиземноморските региони. Плодовете на се наричат ​​мушмули. Те са крушовидни, малко по-едри от тези на слива, ако са узрели, са ярко оранжеви отвън и бели отвътре. Вкусът им донякъде напомня на манго и праскова. Плодовете на мушмулата могат да се консумират веднага, пресни или да се използват за приготвяне на конфитюри и желета, както и да се сушат.

Необходимо е плодовете да се съхраняват на хладно и тъмно място, така че да не влизат в контакт един с друг. Листата се използват като деконгестант и болкоуспокояващо.

Състав на японската мушмула.

Калоричното съдържание на японската мушмула е 52,5 килокалории в 100 грама от продукта.  Протеините в 100 грама са 2,1 грама, мазнините – 0,8 грама, въглехидратите – 14 грама, водата – 80,5 грама.

Разнообразният спектър от хранителни вещества, намиращи се в плодовете и листата на японската мушмула, включва:

 • витамини: А, В1, В2, В3, В6, В9, С
 • минерали: желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, натрий, цинк, селен
  йод
 • глюкоза, фруктоза, захароза
 • лимонена и ябълчена киселина
 • танини и ароматни вещества
 • фитонциди
 • пектин

Кулинарно приложение.

Този сорт мушмула е невероятно популярна в японската кухня.

 • Също като чая, с добавка на босилек, джинджифил, куркума – става отлична здравословна напитка с невероятно мек и приятен вкус.
 • Плодовете на мушмулата могат да се консумират веднага, пресни или да се използват за приготвяне на конфитюри и желета, както и да се сушат.
 • Може да се приготви и сос от японска мушмула с добавка на чесън, джинджифил и семена от кимион към сместа. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Може да се сложи и малко лимонов сок и захар за пикантност.
 • В районите на нейния растеж от плодовете се приготвят ликьор, вино, компот, сок.

Японска мушмула – дали може да носи вреда?

Плодът в големи количества, може да е токсичен. Например, прекомерната консумация на екстракт от мушмула може да причини токсична миопатия, която се проявява със слабост и неспецифична болка. Противопоказна е при хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания, и трябва да се използва с повишено внимание от хора с алергии.

 

 

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Прочетете също:

Едно мнение за “Японска мушмула

 1. Връзка към: Мушмула (Mespilus germanica) - CHEF & GASTRO

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нямате право да копирате това съдържание.

[]