Skip links
смръчкула

Гъба смръчкула (Morchella esculenta)

Loading

Какво представлява гъба смръчкула?

Гъба смръчкула е с латинско име Morchella esculenta. Тя е с много забележителна горна част тъй като има структура на пчелна пита. По принцип гъбата няма отровен двойник, но пък може да се обърка с някои други отровни гъби. Затова не може да се събира от хора, които не познават добре различните видове гъби.
Гъба смръчкула може да достигне до дванадесет сантиметра височина. Има кремавобял, светло до златисто жълт или кафяв цвят. По своята горна част гъба смръчкула е разпознаваема, въпреки че самата гъба е доста малка и незабележима поради цвета си.

Състав на гъбата.

Смръчкулите като сушени гъби са нискокалорични, силно ароматни и вегетариански източници на протеини. Пресни съдържат много вода и губят до 90% от теглото си при сушене. Това оправдава високата цена на сушените гъби, които набъбват почти до първоначалния си размер при накисване. Те също така са сравними с пресните смръчкули на вкус и консистенция. 20% от сухото им тегло от протеини. Съдържанието на фибри е от същия порядък. Богати са на витамин D и съдържат всички останали витамини, включително витамин С, както и всички минерали и микроелементи. Те са добър източник на желязо. Съставът им от мастни киселини е с високо качество. Смръчкула е една от добре познатите ядливи гъби, чиито лечебни свойства се изследват. В лаборатория е доказано, че укрепва защитните сили и имунната система, както и има противотуморна активност и  антиоксидантни свойства. Както при другите лечебни гъби, механизмите на действие се основават на специалните захарни съединения. Стимулирането на имунната система  на човека се съпровожда от обща стимулация, която се подсилва от миризмата, като на феромони, което прави смръчкула, подобна на други ценни гъби, афродизиак.

Сезон на събиране на смръчкули.

Смръчкулите са пролетни гъби. Берат се от март до май, като горната им част, гуглата, вече казахме, прилича на пчелна пита, а пък стъблото е гладко и светло оцветено. Тези гъби са ароматни и вкусни.

Консервиране на гъбите.

сушена гъба смръчкула
Сушена гъба смръчкула

Тази гъба никак не е трайна и по тази причина подлежи на:

  • сушене
  • замръзяване

Употреба на гъба смръчкула.

Този вид гъби трябва да се консумират внимателно, защото трудно се смилат в човешкото тяло и могат да доведат до храносмилателни проблеми. Пресните и особено изсушени гъби трябва да се почистят няколко пъти с прясна вода. Също трябва да се премахнат и пясъчинките по тях под обилно течаща вода.

Здравата дръжка може да се наложи да бъде премахната. В никакъв случай не трябва да се използват пресни гъби, които са били съхранявани твърде дълго – те са вредни за здравето. Сушените обаче издържат почти неограничено дълго време, когато се съхраняват правилно и имат много предимства в кухнята. Те трябва да се накиснат във вода един час преди готвене. След това водата за накисване се използва за супа или сос. Добрите качества на изсушените гъби се подчертават от  аромата им, който е същият като на преснните.

Приготвянето на смръчкулата е лесно.

Тя добавя вкус и изтънченост, както и нотка на лукс към всяко ястие. Смръчкулата хармонира много добре с месни ястия. Тези гъби са толкова ароматни и деликатни, но и скъпи, и ценни, че използването им със зеленчуци или самостоятелно с макаронени изделия става за празнична трапеза. Те рафинират ястия от зелени аспержи или спанак. Когато  се сервират с месо, трябва да се избере хубаво телешко или говеждо филе. Такива гъби също са чудесна добавка в бистра или крем супа. Например за сметанов сос с филе или талиатели. Ако се използват сушени гъбите, водата за накисване може да се редуцира при задушаването им в тиган.

3/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни