Skip links
великденска трапеза

Българска традиционна великденска трапеза

Loading

Традиционната българска великденска трапеза се отличава с богатия си вкус, аромат и символика.

През годините различни рецепти и декорации са добавили ярък цвят и аромати към нашите народни обичаи и традиции за Великден. Задължително на масата трябва да има червени украсени великденски яйца. В България се използват различни техники и техники за рисуване върху яйца. Но без съмнение те са важна част от празника.

Яйцето е символ на прераждането на природата и духа, то се свързва с победата на живота над смъртта. Винаги едно червено яйце се слага до икона на Дева Мария, която защитава къщата. Шарените яйца често са в кошничка със зеленина.

Какво още трябва да има на трапезата за Великден?

Пролетната зелена салата е  задължителен елемент.  Тя е направена от маруля, репички, спанак, магданоз, лук. и е декорирана с нарязани твърдо сварени яйца. Към салатата се сервира гроздова ракия.

Агнешкото е традиционно ястие за празника. Агнешкото чеверме е нещо, което винаги се отбелязва като типично българско ястие. Тo се приготвя в класически вариант на открит огън. В 21-ви век има много рецепти с агнешко месо на фурната, например с ориз, спанак и подправки. Изключително вкусно е и пълненото агнешко. Не бива да се подценява вкусната агнешка капама с лук, моркови, домати, картофи, спанак, магданоз. Агнешкото има специфичен вкус с доста „тежък“ послевкус, така че това месо се счита за „за любителите“. При правилна подготовка миризмата и острият послевкус почти изчезват, стават по-малко изразени. Тъй като агнешкото е доста мазно месо, когато ястието се охлади, мазнината му може да остане на небцето и езика.

В някои части на България се приготвя супа от агнешки дреболии, както и агнешка дроб-сарма.

Време е и за козунака!

Козунакът е задължителен за празничната великденска трапеза.  Става дума за великденски обреден хляб от брашно, мляко, захар и яйца. Съществуват много рецепти за козунаци. Според традицията тестото за козунака се меси на Велики четвъртък. Правят се също и малко козунаци с червено яйце в средата. По принцип козунаците за Великден са красиви на вид, вкусни и идеалният начин да се завърши празничната трапеза тза светлите празници!

И в края…

Трапезата за Великден е цветна, свежа и богата. Тя създава пролетно настроение  и кара хората да мислят позитивно. Храната е вкусна и много питателна. Традициите винаги трябва да се съхраняват за празниците по отношение на трапезата, за да има приемственост между поколенията.

Все още няма оценки.

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни