Българска традиционна великденска трапеза

великденска трапеза

Традиционната българска великденска трапеза се отличава с богатия си вкус, аромат и символика.

През годините различни рецепти и декорации са добавили ярък цвят и аромати към нашите народни обичаи и традиции за Великден. Задължително на масата трябва да има червени украсени великденски яйца. В България се използват различни техники и техники за рисуване върху яйца. Но без съмнениее те са важна част от празника.

Яйцето е символ на прераждането на природата и духа, то се свързва с победата на живота над смъртта. Винаги едно червено яйце се слага до икона на Дева Мария, която защитава къщата. Шарните яйца често са в кошничка със зеленина.

Какво още трябва да има на трапезата за Великден?

Пролетната зелена салата е  задължителен елемент.  Тя е направена от маруля, репички, спанак, магданоз, лук. и е декорирана с нарязани твърдо сварени яйца. Към салатата се сервира гроздова ракия.

Агнешкото е традиционно ястие за празника. Агнешкото чеверме е нещо, което винаги се отбелязва като типично българско ястие. Тo се приготвя в класически вариант на открит огън. В 21-ви век има много рецепти с агнешко месо на фурната, например с ориз, спанак и подправки. Изключително вкусно е и пълненото агнешко. Не бива да се подценява вкусната агнешка капама с лук, моркови, домати, картофи, спанак, магданоз.

В някои части на България се приготвя супа от агнешки дреболии, както и агнешка дроб-сарма.

Време е и за козунака!

Козунакът е задължителен за празничната великденска трапеза.  Става дума за великденски обреден хляб от брашно, мляко, захар и яйца. Съществуват много рецепти за козунаци. Според традицията тестото за козунака се меси на Велики четвъртък. Правят се също и малко козунаци с червено яйце в средата.

Трапезата за Великден е цветна, свежа и богата. Тя създава пролетно настроение  и кара хората да мислят позитивно. Храната е вкусна и много питателна. Традициите винаги трябва да се съхраняват за празниците по отношение на трапезата, за да има приемственост между поколенията.

5/5 (2)

Хареса ли ви този материал?

Прочетете също:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нямате право да копирате това съдържание.

[]