Skip links

Oсновни видове паста: характеристики

Loading

Научете повече кои са основните видове паста….

А всъщност каква е бройката на всички видове паста?

Тесто за паста с или без яйце?

Съществуват различни мнения за тестото за паста – дали да е с или без яйце. Най-важното е собственият вкус. В зависимост от региона и неговата традицията, видовете тестени изделия се правят с  или без яйца. Най-вече това се отнадя до сухата паста, която е без яйце, докато, прясната паста се приготвя с яйце.

Анелоти (Agnellotti, Agnelotti)

Този вид тестени изделия изглеждат като малки пръстени. Те са идеални за супи.

Амори (Amori)

Тънки макарони на спирала. Идват от Южна Италия.

Армониче (Armoniche)

Тази паста съдържа яйце. Armoniche all Uovo са идеални за приготвяне на паста със сос. На вид е с неправилни вълнообразни форми, които обграждат гладка вътрешна повърхност. Този вид паста се суши при стайна температура за един ден, преди да бъде приготвена за опаковане. Армониче обикновено се произвежда от твърда пшеница и е отлична паста за поднасяне с различни сосове, като гъбени сосове.

Букатини (Bucatini)

Те са типични за централна Италия и по-специално района около Рим. Идва r;ejf от ‘buco’, което означава цял на италиански. Букатините са куха версия на спагети (като тънка сламка за пиете). Perciatelli пък са широка версия на bucatini. Букатини са съчетание от дълга паста, от която са взели размерите си и къса, от която са взели отвора в средата и имат консистенция, която подсилва вкуса на всеки един сос. Става дума за дебелия вариант на добре познатите спагети. Той е особено подходящ за вкусно болонезе. Всички останали сосове имат също толкова добър вкус с букатини.

Канелони (Cannelloni)

Истински специалитет,  цилиндричен тип паста, който обикновено се сервира изпечена с пълнеж и покрита със сос в италианската кухня. Популярните плънки включват спанак и рикота или мляно говеждо месо. След това канелони обикновено се покриват с доматен сос. Пекат се във фурна и вкусната паста е готова.

Капелети (Cappelletti)

Капелети за първи път са споменати писмено през 1200 година. Този традиционен вид паста е подобен на добре познатите тортелини. Капелети обикновено се консумират в бульон и затова са подходящи като гарнитура към супа.

Капели д’Анджело (Capelli dangelo)

Най-тънките спагети в света, означават: ангелска коса. Те са идеални за супа и за леки сосове. Времето за приготвянето им е само 3 минути.

Китайска юфка

Тя също се вписва в здравословната кухня. Сервира се с вкусни ястия в уок или самостоятелно.

Кресте ди Гало (Creste di Gallo)

Тук името казва всичко – формата им наподобява на гребен на петел. Полукръглата паста върви добре със салати или с доматени сосове и сосове със сирене.

 

Критараки (Kritariki)

Вид паста, която много прилича по форма на ориза. Често се използва в гръцката кухня, в същата форма с името oрзо често се среща в италианската кухня, а в турската – като арпа. Пастата обаче нямат нищо общо с ориза, тъй като е направена от грис от твърда пшеница и вода. Този вид тестени изделия вървят особено добре в супите.

Лазаня (Lasagne)

Това е 1 лист плоска паста, а за ястието lasagne трябват няколко такива листа, които обикновено се подреждат един върху друг, а между тях се слага слой от Болонезе и сос Бешамел

Лингуини (Linguini)

Това са дълги плоски ленти (по-тънки от фетучините). Понякога ги наричат плоски спагети.Linguine традиционно се сервира с pesto alla genovese. Pesto alla genovese е пестото от зелен босилек.

Макарони (Macaroni)

Това е дребна тръбеста паста, приготвена от грис и вода (а не от брашно и яйца). Има я в различни форми. Макароните със сирене е добре познато ястие. Този вид тръбна паста се смесва със сос от сирене и се пече във фурната с допълнително настърган кашкавал.

Орзо (Orzo)

Орзо означава ечемик. Това е дребна паста с формата на ечемичено зърно и често се използва като алтернатива на ориз. Тази паста е подобна на punte d’argo. Освен с различни сосове е много вкусна към в ястия с месо.

Пене ригате (Penne rigate)

Това е един от най-популярните видове паста. Представлява прави тръбички, отрязани по диагонал. Те са с по-голяма кухина от макароните и следователно могат да поемат повече сос.

Равиоли (Ravioli)

Пълнена паста, обикновено с квадратна форма и леко накъдрени краища. В равиолите се поставя плънка от месо, сирене, спанак, картофи или тофу. Равиолите често се пълнят с кайма. Известни са множество рецепти с пълнежи, приготвени от зеленчуци или риба.

Ригатони (Rigatoni)

Широки грапави туби, понякога леко извити с равни краища (не диагонално нарязани). За разлика от Penne Rigate, този вид паста не е с наклонени краища, а с прави краища. Подобно на Пене, Ригатони са идеални за сосове, които се абсорбират в кухината.

Спагети (Spagetti)

Този дълъг вид тестени изделия познати на всички. Повечето спагети са с дължина 25 см и се правят от твърда пшеница. Един от най-старите видове паста. По-голямата версия е spaghettoni, а по-малката – spaghettini. За разлика от останалите видове дълги спагети, които обикновено се сервират с морски дарове, спагетите често се поднасят с месо и доматен сос. Има разнообразие от добре известни рецепти от спагети aglio e oglio до спагети bolognese.

Стела (Stelle) и стелини (Stelline)

Това е паста с форма на  малки звездички.

Талиателите (Tagliatelle)

Класически плоски спагети. Те са още по-тънки и изразяват майсторството на готвача, осмелил се да ги прави на ръка. Според легендата са изобретени в Италия през 1487 г. от майстор готвач, който се вдъхновил от сватбената прическа на Лукреция д’Есте. Най-често се сервират Tagliatelle alla Bolognese. Въпреки това, вървят добре с всички останали сосове.

Тортелини (Tortellini)

Те са по-голямата версия на равиолите и са с плънка от сирене или листни зеленчуци – например, спанак. Обикновено могат да се намерят на охладения рафт в магазина. Пълнежът им варира и често съдържат месо, зеленчуци и сирене

Трофие (Trofie)

Това са 5-6 см. тънки усукани рулца. Легендата разказва, че жените от Лигурия са усуквали тази паста на коленете си, докато чакат мъжете им рибари да се върнат. Трофи са по-малко познати. Тестото за тях, направено от грис и твърда пшеница, се разточва грубо с ръце, което ги прави плътни и безформени. Традиционно Trofie се яде с сос от песто, кайма или картофи.

Фетучини (Fettuccine)

Широки са едва сантиметър лентички, които отиват на тежки сосове от сирене, домати или месо. Името идва от старата италианска дума ‘fettucce’ (лента). По-широки са от лингуините (linguine)

Челентани (Chellentani)

Малка тръбна паста, завита на спирала, с ръбеста повърхност. Често използвана в салати. Oругото им име е каватапи (малки тубички, завити на спирала като тирбушон). Пастата е една от широкоспектърните като употреба. Независимо дали челентани са със сос, с песто или в салата – те винаги са добър избор.

Фарфале (Farfalle/ Farfalline)

Фарфале е големият брат на Farfalline: изглеждат еднакво, но са по-малки. Фарфале е италианската дума за пеперуди. Това са малки правоъгълни парчета паста, притиснати в средата (като папийонка). Децата особено обичат този вид тестени изделия, които наподобяват пеперуди по форма. Farfalle и Farfalline са идеални за топли салати с тестени изделия, както и за сос от сирене.

Фусили (Fusilli)

Историята гласи, че Фусили са се появили, когато готвачът на херцога на Флоренция изпуснал тесто на пода и едно дете увило парчета тесто около игла за плетене. Тези спирали са особено подходящи за салати, защото благодарение на формата си могат добре да абсорбират сос.

Други зърнени култури за приготвяне на паста са: елда, спелта, ечемик, овес, просо, царевица, ориз, ръж.

Пълнени тестени изделия

Това са тортелини и равиоли. Тортелини и равиоли се различават по своите пълнежи от останалите видове тестени изделия. Популярните пълнежи от тортелини се състоят от спанак, сирене, шунка, говеждо месо и рикота. Няма ограничения за различните пълнежи. Най-известни са равиолите alla genovese. Кнедлите са пълни с месо, различни билки и подправки. Има най-различни рецепти за равиоли. Например, с пълнеж от риба, крема сирене или спанак.

Алтернативи на „класическата паста“

Има вълнуващи алтернативи на паста, направени от зеленчуци и бобови растения до класически формати макаронени изделия. По-долу се дават преглед на интересни вариации пасти.

Печена юфка

Тази паста няма много общо с обикновената паста. Това са кнедли с мая, които са известни главно в Южна Германия. Характерни за тях са хрупкавата солена кора и пухкавата повърхност, получена в резултат на едновременно печене и задушаване. Може да се предлага с и без пълнене.

Спагети Конджак/ Ширатаки (Konjac)

Спагетите Konjac са много популярни в диетата с ниско съдържание на въглехидрати. Те са с дълга традиция в японската кухня. В допълнение към водата, основната съставка е брашното Konjac с високо съдържание на фибри. Растението конджак се отглежда и използва от столетия в Япония като природосъобразен начин за отслабване. Тези спагети са специфични за азиатската кухня с това, че са прозрачни, желатинови на вид, твърди при сдъвкване, нискокалоричнични и безглутенови. Спагетите от този вид са алтернатива на традиционните спагети. Подходящи са за веган, вегетарианци, диабетици, безглутенова и Кошер диета. Те имат неутрален вкус като абсорбират вкуса на съставките и соса, които се слагат.

Макаронени изделия от бобови растения

Лещата, нахутът и бобът се предлагат като вълнуваща алтернатива на спагетите, приготвени от зърнени култури.

Шупфнуделн (Schupfnudeln)

Този вид тестени изделия са дебели колкото пръст и тестото, е направено от картофи на базата на дюшес маса с добавено брашно. В Това означава, че този вид не е в групата на тестените изделия.

Паста от тиквички

Както подсказва името, пастите от тиквички се правят от тиквички. Зеленчуците се нарязват или са на ситни ивици като се обработват или ядат сурови. Могат да се пържат, пекат или да се варят.

 

4.17/5 (6)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

  1. Едно допълнение към талиателите, те трябва да са широки точно седем милиметра.

  2. Класификация на видовете обработка на продуктите - Chef and Gastro
    Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни