Skip links
Домашни птици и птиче месо

Домашни птици и птиче месо

Loading

Домашни птици и птиче месо – полезна информация за тях.

Домашни са тези птици, които са отглеждани и угоявани от хората за консумация. Те произлизат от дивите птици. Тяхното евтино, богато на протеини и особено хранително ценно месо заема все по-важно място в менюто днес. Производителите са наясно с високите очаквания на потребителите и за да осигурят качествени продукти от домашните птици, трябва да създадат подходящи условия за отглеждането им.Тези условия трябва да отговарят на Европейските изисквания. В България производството им е в съответствие с европейското законодателство. Поради унищожаването на местообитанията различни диви птици се отглеждат във ферми и често се пускат отново за лов.

Процесът на клане на животните започва със зашеметяване с токов удар. След това домашните птици се обезкървяват напълно, така че да се запази белият или светлият цвят на месото. Големите пера се отстраняват машинно, а пухът се изскубва. Главата и краката се отделят. След това коремните и гръдните органи се отстраняват от животното и се внимава да не се наранят. Накрая се охлаждат и се предоставят за по-нататъшна обработка.

Закупуване на месо от домашни птици.

Когато те се отглеждат за храна на човека, най-важно е качеството и количеството на месото. По правило в търговията се предлагат млади домашни птици, които отговарят на следните критерии:

 • цялото им месо е внимателно оскубано и обезкървено,
 • кожата е невредима,
 • имат свежа миризма.

В търговията птиците се предлагат в различни форми, както пресни, така и замразени.

 • цели: включително с или без крака,
 • разфасовки: гърди, филета от гърдите, бутчета, крила, нарязано месо,
 • месни продукти: кайма, сурови, сушени и варени продукти.

Съхранение на домашните птици.

Условията и продължителността на съхранение трябва да се спазват стриктно при всички видове птици. Датата на опаковане и срока на годност винаги трябва да се проверява.

 • Пресни: 0 до 2 ° C, максимум пет дни, 85 до 90% влажност.
 • Замразени: – 18 ° C или по-студени, в зависимост от вида домашни птици, добре опаковани.

Практически съвети за кулинарна обработка на домашни птици.

 • Домашните птици със светло оцветени гърди са много подходящи за нискоенергийни диети, при които обаче кожата трябва да се отстранява.
 • Месото от птици трябва да достигне температура на сърцевината най-малко 72 ° C, изключения се прилагат за патиците.
 • За нежното месо от домашни птици или части от тях се използват предимно методи със сухо нагряване.
 • По-възрастните домашни птици или части от тях се приготвят главно с помощта на хидротермични методи за готвене.

Роля на птичето месо за храненето за човека.

Месото и месните продукти в човешкото хранене служат като източник на пълноценни протеини, мазнини, минерални и витамини. Тяхната консумация е необходима за нормалното функциониране на организма.

Птичето месо е една от основните храни на хората от древността. Хранителната стойност на продуктите се дължи на комплекс от свойства, които осигуряват физиологичните нужди на човешкото тяло от енергия и основни хранителни вещества.

 • Най-ценното в месото от домашни птици е протеинът. В това от пилетата и пуйки той е около 20%, в гъските и патиците – малко по-малко. В допълнение, полиненаситените мастни киселини са представени в по-голяма степен, отколкото в други видове месо. По тази причина то не само се усвоява добре от организма, но и допринася за предотвратяване на исхемия, миокарден инфаркт, инсулт, хипертония и също поддържа нормално ниво на метаболизма и повишава имунитета.
 • Пилешкото месо съдържа повече протеини от всеки друг вид месо. За сравнение: пилешкото съдържа 22,5% протеин, докато пуешкото месо – 21,2%, патешкото – 17%, а гъшето – 15%. Още по-малко протеини има в така нареченото “червено” месо: говеждо -18,4%, свинско -13,8%, овнешко -14,5%. Но трябва да се подчертае, че протеинът от пилешко месо съдържа 92% от аминокиселините, необходими на хората (в протеините от свинско, агнешко, говеждо месо – съответно има 88,73% и 72%).

Постно или мазно е птичето месо?

Повечето видове домашни птици осигуряват месо с ниско съдържание на мазнини. Кожата им обаче съдържа доста мазнини. Патиците и гъските са водолюбиви птици и принадлежат към мазните птици, защото имат слой мазнина, който да ги предпазва от студената вода. В тяхното месо като правило, има повече мазнини (гъски – 28-30%, патици – 24-27%), докато при млади пилета – само 10-15%.

По отношение на минималното съдържание на холестерол, месото от пилешки гърди, така нареченото „бяло месо“, е на второ място след рибата.

Месото от птиче месо съдържа голямо количество витамин В2, В6, В9, В12, от минералите – фосфор, сяра, селен, калций, магнезий и мед.

Критични контролни точки при птичето месо.

Абсолютната чистота е от съществено значение при съхранението и обработката на домашните птици, тъй като месото им обикновено е податливо на разваляне. Причината за това е, че някои от микробите са устойчиви на студ и имат разграждащи протеина свойства. Това означава, че винаги има риск от салмонела или други опасни микроби в птичето месо.
Трябва стриктно да се спазват следните превантивни мерки:

 • старателно почистване и дезинфекциране на инструментите,
 • да не се съхранява прясно птиче месо заедно с други храни,
 • идеално почистване и дезинфекциране на ръцете,
 • месото винаги се държи покрито и се размразява в хладилника, не се оставя в течността, отделила се при размразяване. Тази течност от размразяване не бива да капе върху друга храна.

 

 

5/5 (5)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

 1. Видове домашни птици - CHEF & GASTRO
  Permalink
 2. Видове домашни птици за готвене - CHEF & GASTRO
  Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни