Skip links
Как се сервира хайвер?

Как се сервира хайвер?

Loading

Консумацията на хайвер изисква определени гастрономически маниери, както и сервирането на този деликатес налага специфични познания за неговото представяне.

Нека открием цялата необходима информация, за да можем да я използваме. Основните правила включват.

Хайверът трябва да се сервира самостоятелно.

Той трябва да е много студен и за предпочитане в неметална купа, поставена в по-голяма купа, пълна с натрошен лед.. Сребърните и метални купи и прибори трябва да се избягват поради окисляване, което може да придаде метален вкус на хайвера. Най-добрият избор са съдовете и приборите, изработени от стъкло, кост или такива от седеф или злато.

Може и да се гарнира обаче в някои случаи. Въпреки че хайверът се сервира най-добре самостоятелно по себе си, често срещаните акомпанименти включват крем фреш, резенчета лимон, твърдо сварени яйца (жълтъци и белтъци, нарязани отделно), мини картофи, блини, мини тостове, леко покрити с несолено масло. По-качествените хайвери се консумират най-добре самостоятелно или просто с препечен хляб или несолени крекери.

Когато се използват различни видове хайвер, те трябва да се сервират в реда на интензивност на вкуса, като се започне с тези с по-мек вкус и се премине към тези, които са по-интензивни, като Sevruga.

Порцията – колко трябва да е голяма?

Предвидете поне 14 до 28 грама на човек. Хайверът определено трябва да се сервира охладен, но не замразен или топъл. Традиционно се счита за неправилно или дори грубо да се приемат големи порции хайвер наведнъж.

Традиционните руски и европейски начини за представяне на хайвера обикновено се различават по съдовете и напитките, които могат да се съчетаят с този продукт. Руснаците сервирал хайвер в метални, порцеланови или стъклени купички без лед. Гостите ползват специални сребърни или позлатени хайверни лъжици и с тях вземат определени порции от деликатеса.

Най-често хайверът в Европа се сервира в специална купа за хайвер, която се поставя върху легло от натрошен лед в купа. Понякога се използват специално изработени купички за хайвер с перлени черупки. За предпочитане е да се използва седефени лъжици и вилици, но не и метални (възможни са и кост, рог, стъкло, дървени лъжици и вилици).

Съхранение на хайвера.

  • Хайверът трябва да се съхранява при от -2 до -6 ° C в хладилника. Той ще издържи до 6 седмици (само за есетровия) в хладилник, когато контейнерът е неотворен.
  • Въздухът е най-големият враг на хайвера. В идеалния случай е най-добре да се закупи хайвер в по-малки контейнери. Вече отворен, хайверът трябва да се сервира до следващите 2-3 дни.

Напитки, които се съчетават с хайвера.

Хайверът е чудесно съчетание с алкохолни напитки. Традицията на руската кухня очаква тази храна да се да се сервира със силно охладена водка; шампанското и виното трябва да се оставят за десерт. Въпреки това европейците смятат шампанското и виното като успешни съчетания с хайвер. Освен това има специфични видове вино и пенливо вино, които съответстват на определени видове хайвер. Нека ви препоръчаме някои от тези перфектни комбинации:

Например ето някои вина:

  • Шардоне върви с  хайвер от бяла есетра,
  • Каберне совиньон също е добре да бъде с хайвер от бяла есетра,
  • А Совиньон блан е идеално за хайвера от пъстърва.

 

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни