Skip links
Калкан

Калкан

Loading

Калкан – това е риба, принадлежаща към семейство Scaphthalmaceae и спада в разред Писиеподобни 

Според много ихтиолози черноморският калкан се счита за подвид на океанския. Това е дънна риба, произхождаща от морски или солени води на североизточната част на Атлантическия океан, Балтийско море и Средиземно море. Калканът е плоска риба с характерна ромбична форма. Той е плътен, месест, със своеобразни кости. Кожата от долната страна е бяла, а отгоре е кафява, покрита с червеникави петна. Rибата притежава свойството мимикрия, тоест променя цвета си, за да се предпази от своите врагове.  На дължина калканът може да достигне 115 см, с тегло 28-30 кг, така че с право се счита за един от най-големите представители на разред Писиеподобни. Калкан се отглежда в България, Канада, Франция, Испания, Португалия, Румъния, Турция, Чили, Норвегия и Китай. Глобалните доставки са ограничени, което обяснява високата цена на тази риба. Отглежданият във ферми калкан обикновено е по-малък и по-мек на вкус от дивия.

Хранителна стойност.

Калакнът е s добро количество калории, както и мазнини, 1/4 от които са съставени от наситени мазнини. Тази риба също е отличен източник на протеини, селен, калий, магнезий, витамин В12, витамин В6, желязо и фосфор.

Рибата калкан, сурова, европейска съдържа 81 калории на порция от 85 g. Тази порция е с 2,5 g мазнини, 14 g протеин и 0 g въглехидрати.

Калкан в кулинарияата.

Калканът е високо ценен като хранителна риба заради деликатния си вкус. Това е ценен търговски вид. Калканът има ярко бяло месо, което запазва този вид при готвене. Както всички плоски риби, той дава четири филета с по-месни горни части.

От гледна точка на кулинарната стойност, калканът е по-добър от писия: месото му е крехко, нискомаслено (4,3%), при термична обработка излъчва много по-слаба миризма от писия. Месото е много добро и дори мазнината е много вкусна.

Основните техника на готвене при него са: поширане, сотиране, печене на скара, задушаване, готвене на пара. Поширането и пърженето на тиган са за предпочитане пред печенето на скара.

Калканът е кралят на рибата за консумация. Освен това, тази риба е подходяща за диетично хранене. Калканът е предпочитаната плоска риба за взискателните готвачи от добрите ресторанти.

 

5/5 (4)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни