Skip links

Картофи: интересни факти и ефекти върху здравето

Loading

Картофи: научете всичко за тях и ефектите им върху здравето на човека

Всеки я консумирал картофи, но едва ли знае всичко за тях… Те са подземни грудки, които се развиват на корените на растението Solanum tuberosum. Родината им е Южна Америка, а в Европа са пренесени чак през 16-ти век като днес се отглеждат в целия свят. Обикновено се ядат варени, печени или пържени и могат да се сервират като гарнитура. Най-популярни са пържените картофи, картофения чипс и картофено пюре.

Обща хранителна информация за картофите

Варените необелени картофи са добър източник на много витамини и минерали, като калий и витамин С.

Те са съставени предимно от въглехидрати и съдържат умерени количества протеини и фибри – но са почти без мазнини.

Ето и хранителните вещества в 2/3 чаша (100 грама) варени необелени картофи без сол:

Калории: 87

Вода: 77%

Протеин: 1,9 грама

Въглехидрати: 20,1 грама

Захар: 0,9 грама

Фибри: 1,8 грама

Мазнини: 0,1 грама

А това са основните съставни елемента в тях:

Картофите са съставени главно от въглехидрати, предимно под формата на нишесте. Съдържанието на въглехидрати варира от 66–90% от сухото тегло.

Простите захари – като захароза, глюкоза и фруктоза – също присъстват в малки количества. Полезно е да се знае, че картофите не трябва да се съхраняват  в хладилник, защото скорбялата се разгражда до прости захари, които после при топлинна обработка, напр. пържене, оцветяват картофите и лесно прегарят.

Картофите обикновено са с висок гликемичен индекс (GI), което ги прави неподходящи за хора с диабет. Да припомним, че GI измерва как храните влияят на повишаването на кръвната захар след хранене.

Въпреки това, някои картофи могат да бъдат в средния диапазон – в зависимост от сорта и методите на готвене.

Охлаждането на този продукт след готвене може да намали ефекта му върху кръвната захар и да намали GI с 25–26%.

Въпреки че картофите не са храна с високо съдържание на фибри, те могат да са значителен източник на фибри за хора, които ги консумират редовно. Нивото на фибри е най-високо в кожата, която е 1–2% от картофа. Картофените фибри като пектин, целулоза и хемицелулоза – са главно неразтворими.

Картофените клубени също съдържат различни количества устойчиво нишесте, вид фибри, които захранват „добрите“ бактерии в червата и подобряват здравето на храносмилателната система.

Картофите са с ниско съдържание на протеини: 1–1,5% при пресните и 8–9% при старите картофи по принцип. Това се дължи или на по-ниското водно съдържание, или на сорта.  Ако е по-малко процентното съдържание на нишестето, се увеличава това на белтъците.

Всъщност, в сравнение с други, много често използвани хранителни култури – като пшеница, ориз и царевица – картофите имат най-ниско количество протеин. Но и са до три пъти по-малко калорични.

Основният протеин в картофите се нарича пататин, който може да причини алергични реакции при някои хора (много рядка алергия).

Прочетете още: Яйце: структура, съхранение и използване в кухнята

Тези грудки са добър източник на няколко витамини и минерали, по-специално калий и витамин С.

Нивата на някои витамини и минерали намаляват по време на готвене, но това може да бъде сведено до минимум, като ако картофът се пече или вари необелен. А това също намалява и фирата.

Преобладаващият минерал в тях е калият и той е в кожата,  като има полза за здравето на сърцето.

А витамин С в този продукт намалява значително при  процеса на готвене, но кожата снижава тази загуба.

Фолиевата киселина се среща в картофи, които са с цветна текстура вътре.

Витамин В6 също се среща в този хранителен продукт и участва в образуването на червени кръвни клетки.

Други растителни съединения в картофите

Те са богати на биоактивни растителни съединения, които са концентрирани предимно в кожата. Тези сортове с лилава или червена кожа и вътрешност съдържат високо количество полифеноли, това са антиоксиданти. А именно:

Хлорогенна киселина: това е основният полифенол в картофите.

Катехини: антиоксиданти, които представляват около 1/3 от общото съдържание на полифенолите, катехините са най-много в лилавите картофи.

Лутеин: той е във високи дози в жълтите картофи, това е каротеноиден антиоксидант, който може да подобри здравето на очите.

Гликоалкалоид: влиза в клас токсични фитонутриенти, произведени от картофите, служи реално като естествена защита срещу насекоми, нож в големи дози има вредни ефекти  за здравето.

Ползи за здравето от консумация  на картофите

Картофите с кожа могат да имат редица ползи за здравето на човека: най-вече за сърцето и сърдечно-съдовата система на човека.

 • Хипертонията, вредно състояние, характеризиращо се с необичайно високо кръвно налягане, е един от основните рискови фактори за сърдечни заболявания. Картофите съдържат редица минерали и растителни съединения, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.
 • Високото съдържание на калий в тях е особено важно. Няколко нови проучвания и рандомизирани контролирани изследвания свързват високия прием на калий с намаления риск от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Алергия от картофи – какво  е това?

Хранителните алергии са често срещано състояние, характеризиращо се с имунна реакция към протеини в определени храни.

Алергията от картофи е сравнително рядко срещана, но някои хора може да са алергични към пататин, един от основните протеини в картофената грудка.

Запомнете – картофените токсини са много опасни!

Двата основни гликоалкалоида в картофите са соланин и хаконин. Има доказани случаи за отравяне с тях след консумация на картофи както при хора, така и при животни.

Съобщенията за токсичност обаче са редки и състоянието може да остане недиагностицирано в много случаи.

В ниски дози гликоалкалоидите обикновено причиняват леки симптоми, като главоболие, болки в стомаха, диария, гадене и повръщане. В по-сериозни случаи симптомите включват неврологични разстройства, учестено дишане, ускорен пулс, ниско кръвно налягане, треска и дори смърт.  При мишки дългосрочният прием на гликоалкалоиди може да увеличи риска от рак в мозъка, белите дробове, гърдите и щитовидната жлеза.

Картофите, богати на гликоалкалоиди, имат горчив вкус и причиняват усещане за парене в устата, ефект, който може да е предупредителен знак за потенциална токсичност.

И ако Ви е допаднала тази статия, време е Вашите приятели също да я прочетат. Споделете я с бутоните по-долу.

5/5 (3)

Хареса ли ви този материал?

Оставете коментар

 1. Зелен боб: скромна, но полезна храна за човека - Chef and Gastro
  Permalink
 2. Видове картофи и приложение в кухнята - Chef and Gastro
  Permalink
 3. Картофи Ризоле (Pommes rissolées) - Chef and Gastro
  Permalink

Нямате право да копирате това съдържание.

Разгледай
Дръпни